2021. szeptember 17.

Select your Top Menu from wp menus
BBQ – Füstölt csirkecomb mártogatóssal

BBQ – Füstölt csirkecomb mártogatóssal

Story Highlights

  • Ez a recept egy remek belépő a BBQ világába, gyors sikerélményt biztosítva, egyszerű és mégis rendkívül ízletes. Semmilyen fűszert nem használunk a sót leszámítva, megtapasztalhatjuk, milyen a csirke valódi íze. Egyszerűen mennyei finom! :)

Hozzávalók
 

  • 4 db csirkecomb
  • A sóoldathoz
  • 1 L víz50 g só

Elkészítés

bbq-csirke-comb-recept-füstöl1
1. A csirkecombokat megtisztítom, megmosom, majd 5%-os sóoldatba áztatom 4 órára.

2. Felkészítem a BBQ sütőnket alacsony hőmérsékletű, hosszú sütésidőre. Esetemben egy gömbgrillt használok. Az alsó rácsot terelővel elválasztom, alufóliával az egyik felét, és magát a terelőt is leburkolom, ezzel kényszerítve az áramló levegőt, hogy áthaladjon a szénrétegen, melyet a terelő másik oldalán bőségesen felhalmozok. A lezárt oldalra egy csepegő tálcát helyezek, hogy a húsból távozó folyadékot, zsiradékokat egyszerűen eltávolíthassam később.

3. Begyújtom a szenet, majd miután izzik, néhány vegyszermentes fadarabot helyezek el a tetején, mely a sütés során a füstöt termeli majd. Esetemben ez két kisebb hársfa darab, de leginkább a gyümölcsfák adnak ízletes füstöt.

4. A felső rácsot felhelyezem, és a szén fölé egy bő tál vizet rakok, ez megakadályozza hogy kiszáradjon a hús, illetve segít a hőmérséklet szabályzásban is. A csepegő tálca felé pedig felrakom a csirkecombokat.

5. A fedőt felhelyezem és a szelepek segítségével stabilizálom a hőmérsékletet, ez általában elég szűk szelep állásokat jelent, de ez nagyban függ a sütőtől. 120-140 C fokos tartományba kell tartani a húsokat az egész sütés alatt, ez kezdetben kis odafigyelést igényel. A combokat sütés alatt nem kell forgatni, mivel közvetlen hőnek nem teszem ki őket.

6. 2 óra elteltével ellenőrzöm, hogy van-e még füstölhető fa, illetve víz a párásító tálban. Ha kevés szént raktam fel, akkor a hőmérséklet drasztikusan esni kezd, ezt felnyitás nélkül is látom.

7. További 1 óra múlva elkezdem ellenőrizni a maghőmérsékletet. Mérni a comb legvastagabb részénél, a csont mellett érdemes. A cél minimum 70 C fok, de 80 C főlé nem érdemes menni. Ha még 70 C fok alatt járok, folytatom a sütést, és 20 percenként újra ellenőrzöm a combokat.

bbq-csirke-comb-recept-füstöl

8. Amikor kész ízlés szerint salátával, BBQ szósszal, vagy további köretekkel tálalom. Ha nem fogyasztom el egyből a rácsról levétel után akkor érdemes maximum fél óráig alufóliába vagy zsírpapírba tekerve pihentetni.

 

Forrás: aprosef.hu

Print Friendly, PDF & Email

Kommentek

Related posts

EZT OLVASTAD MÁR?
Grillezett Pulykamell – Limeos pácban

Hozzávalók: 1 kg pulykamellfilé 3 gerezd fokhagyma 1 fej hagyma - vörös 200 ml bor (fehér, száraz) 1 evőkanál rozmaring...

Close