Bazsalikompesztós burgonyafőzelék

Bazsalikompesztós burgonyafőzelék

Hozzávalók 2-3 adag

» 1 ek vaj
» 3 ek olívaolaj
» 1 közepes fej vöröshagyma, finomra aprítva
» 1,2 kg burgonya (meghámozva kb. 1 kg) kockázva
» 5 dl alaplé
» 2 db babérlevél
» 1 dl tejföl
» 1-2 ek étkezési keményítő
» 2 cikk citrom reszelt héja, kifacsart leve
» só
» frissen őrölt bors

A pesztóhoz:

» 3 dkg friss bazsalikom levelei, forrázva (2-3 levelet tegyünk félre)
» 3 ek olaj
» 1 kisebb gerezd fokhagyma, szeletelve
» 5-6 szem dió, durvára aprítva (harmadát tegyük félre)
» só
» bors

 pesztos-burgonya-bazsalikom
Elkészítés

Egy nagyobb lábosban közepes lángon olvasszuk össze az olajat a vajjal.

Adjuk hozzá a hagymát, finoman sózzuk meg, majd 4-5 percig fonnyasszuk. Borítsuk bele a burgonyát, öntsük fel az alaplével, sózzuk 1 tk sóval, dobjuk bele a babérlevelet és fedjük le. Forrástól számítva 10-12 perc alatt főzzük meg. Ne főzzük túl, maradjon kicsit ress.

Egy szűk merőkanálnyit vegyünk külön, pürésítsük, majd adjuk vissza az alaphoz. A tejfölt keverjük ki a keményítővel és 1-2 kanál főző lével, majd sűrítsük be vele a főzeléket.

Egy magas falú mérőedénybe tegyük bele a pesztó alkotóit és egy botmixerrel pürésítsük össze. (a bazsalikomot 1 perc alatt forrázzuk le a burgonya főzőlevében, majd hideg vízben hűtsük le, nyomkodjuk ki).

A főzeléket az ízlésünknek megfelelő mennyiségű pesztóval ízesítsük. Tálalásnál durvára aprított pirított dióval, aprított bazsalikommal díszítsük a tányérunkat.

Forrás: izeselet.hu