Bakonyi sertésborda – Joli mama burgonyafánkjával

Bakonyi sertésborda – Joli mama burgonyafánkjával

 

A Bakonyi sertésborda Hozzávalói 4 személy részére:

  • 4 szép szelet (kb. 60 dkg) csont nélküli sertéskaraj
  • 50 dkg csiperke gomba
  • Kb. 5 dkg sertészsír
  • 1 teáskanál paradicsompüré
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 2 evőkanál tejföl
  • 1 teáskanál liszt vagy keményítő
  • Só, bors

A burgonyafánkhoz:

  • 30 dkg lisztesebb (C típusú) burgonya
  • 20 dkg liszt
  • 1 tojás
  • 4 dkg vaj vagy zsír
  • 15 g élesztő
  • 1 teáskanál só

Bakonyi sertésborda

A Bakonyi sertésborda Elkészítése:

A burgonyafánkhoz a megpucolt krumlit kockára vágjuk és sós vízben puhára főzzük. Egészen szétterítve nyújtódeszkára törjük egy krumplinyomóval, és megvárjuk, míg langyosra hűl. Egyenletesen rászórjuk a lisztet és ráütjük a tojást. Az élesztőt 2 evőkanál langyos vízben elmorzsoljuk és ezt is ráöntjük a keverékre. Hozzáadjuk még a vajat vagy zsírt és az egészet összedolgozzuk kézzel vagy egy habkártyával. A tésztát letakarva 50 percre langyos helyre tesszük és hagyjuk megkelni. Közben megcsináljuk a bakonyi bordát:

A gombát negyed cikkekre vágva füstölgően forró serpenyőben, egy evőkanál zsíron aranybarnára pirítjuk só hozzáadása nélkül és félretesszük. A serpenyőbe újabb egy kanál olajat dobunk és  világos barnára pirítjuk benne a sózott-borsozott, esetleg kissé kiveregetett karaj szeleteket. Ezeket is félretesszük. A serpenyőben egy teáskanálnyi zsíron megbarnítjuk a paradicsompürét, majd rádobjuk a finomra vágott vöröshagymát és üvegesre pirítjuk. Visszadobjuk rá a hússzeleteket (és a kifolyt levüket is), és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje őket. Megszórjuk egy csapott evőkanál pirospaprikával, sózzuk, borsozzuk,  jól összeforgatjuk és fedő alatt, kis lángon párolni kezdjük. Néha ránézünk, a húst átfordítjuk és adunk hozzá egy kis vizet, ha szükséges. Ha megpuhultak a szeletek és szép paprikás szaftjuk lett, akkor behabarjuk. A tejfölben elkeverjük a lisztet, hozzáöntünk egy keveset a forró szaftból, összekeverjük és az egészet a húshoz adjuk. Beledobjuk még a lepirított gombát is, óvatosan összerázzuk-összekeverjük és még pár percig rotyogtatjuk. Megkóstoljuk, ha kell még sózzuk és borsozzuk.

A kész a bakonyi borda, a megkelt krumplis tésztából evőkanállal nagyobb galuskákat szaggatunk és 170 fokos bő olajban aranyszínűre sütjük. Forrón tálalhatjuk is az egészet!

Forrás:  streetkitchen.blog.hu