Bajor szódás kifli, recept

Bajor szódás kifli, recept

Nálunk már senki nem kíván semmilyen édeset, a szaloncukrok szomorúan árválkodnak egy tálban, az aprósütemények a nagy fémdobozban, és amikor felvetettem, hogy legyen valamikor túrógombóc ebédre, mindenki egyöntetűen „édeset ne!!” felkiáltással szavazta le azonnal (majd jöttök ti még azén utcámba… 🙂 ) és egyből arra tértek át, hogy milyen sósak legyenek (=milyeneket süssek) szilveszterkor: „Olyan kicsi kockákat, tudod, meg a pogácsát, meg azt a paprikásat, meg azt a kis barna kiflit…”

A Bajor szódás kifli Hozzávalói:

  • 1 ek. liszt
  • 2 dl langyos víz
  • 5 gr szárazélesztő
  • 20 dkg liszt
  • 2 dkg vaj
  • 1 dkg só
  • 3 dl víz
  • 5 dkg szódabikarbóna
  • 1 felvert tojás
  • só a szóráshoz

Az első három hozzávalót elkevertem és 10 percig állni hagytam.
Hozzákevertem a lisztet, gyúrni kezdtem és hozzáadtam fokozatosan az olvasztott vajat majd a 4-5 pernyi gyúrás után a sót is.
Kiolajozott tálban, folpackkal takarva egy órán át kelesztettem.
Ezután a tésztát átgyúrtam, két részre osztottam és egyenként kb. 25 cm átmérőjű körlappá nyújtottam.
Közben a sütőt 220 fokra előmelegítettem és két tepsit sütőpapírral béleltem. Éles késsel negyedeltem a körlapokat, a negyedeket további 4-5 részre osztottam, és a vékonyka háromszögeket feltekertem. A kis kifliket meglapogattam kicsit, úgy, hogy a középső végek alulra kerüljenek, ne bomoljanak majd ki a későbbiekben.
Egy kis lábasban a vizet és a szódabikarbónát felforraltam, egyszerre 4-5 kiflit fél percig megfürdettem-forgattam a lobogó vízben, majd szűrőlapáttal a sütőpapírra szedtem.
A felvert tojással megkentem a kifliket, kissé megsóztam és 12-15 perc alatt megsütöttem.

Bajor szódás kifli

Forrás: piszke