Baharat – Az arab hét fűszer, recept

Baharat – Az arab hét fűszer, recept

Baharat – Az arab hét fűszer: Közel-Keleti konyhákban általánosan használt, mindennapi fűszerkeverék, hiszen a “Baharat” szó fűszert jelent.

Tipikusan feketeborsot, római köményt, fahéjat és szegfűszeget tartalmaz, de mint minden más keverék, ennek is megvannak a helyi keverési receptjei, többféle hozzávalóval. Aromás, meleg és édes keverék. A török Baharat tartalmaz mentát is, és Észak-Afrikában rózsaszir- mokat is morzsolnak bele. A Perzsa öböl mentén sáfrányt is tesznek hozzá, és akkor úgy nevezik, hogy “Gulf Baharat”.

Felhasználási javaslat: Egy csipetnyi a levesbe, paradicsomszószba, lencseételbe, és már is mélyebb dimenziót adtunk az ételnek. A pilaf és kuszkusz ízesítője. Használhatjuk dörzsfűszerként rántott/sült halon, sütni, grillezni szánt szárnyasokon, vagy húsokon. Oliva olajjal keverve kiváló marinád/pác zöldségeken, húsokon. Ha fokhagymát, petrezselyemzöldet is adunk hozzá, akkor kiváló fűszerpasztát kapunk.  Asztali fűszernek is használható. forrás: egzotikusfuszerek.hu

 

Ezt a fűstzert ezen konyhák használják: Algéria, Szaud arábia, Tunézia, Törökország, Egyiptom, Irak, Jordánia

 

Baharat – Az arab hét fűszer, Hozzávalói:

  • 3 ek őrölt édespaprika
  • 3 ek feketebors
  • 3 ek  szerecsendió
  • 1 ek koriander
  • 2 ek római kömény, vagy sima kömény is jó
  • 1 ek szegfűszeg
  • 0,5 ek kardamom
  • 1 ek őrölt fahéj

A Baharat – Az arab hét fűszer elklézítése:

  1. minden fenti hozzávalót tégy egy mozsárba vagy elektromos fűszer daráróba és aprítsd fel

  2. csatos üvegben tárold

Baharat - Az arab hét fűszer