Baharat – Az arab hét fűszer, recept
Baharat – Az arab hét fűszer: Közel-Keleti konyhákban általánosan használt, mindennapi fűszerkeverék, hiszen a “Baharat” szó fűszert jelent.
Tipikusan feketeborsot, római köményt, fahéjat és szegfűszeget tartalmaz, de mint minden más keverék, ennek is megvannak a helyi keverési receptjei, többféle hozzávalóval. Aromás, meleg és édes keverék. A török Baharat tartalmaz mentát is, és Észak-Afrikában rózsaszir- mokat is morzsolnak bele. A Perzsa öböl mentén sáfrányt is tesznek hozzá, és akkor úgy nevezik, hogy “Gulf Baharat”.
Felhasználási javaslat: Egy csipetnyi a levesbe, paradicsomszószba, lencseételbe, és már is mélyebb dimenziót adtunk az ételnek. A pilaf és kuszkusz ízesítője. Használhatjuk dörzsfűszerként rántott/sült halon, sütni, grillezni szánt szárnyasokon, vagy húsokon. Oliva olajjal keverve kiváló marinád/pác zöldségeken, húsokon. Ha fokhagymát, petrezselyemzöldet is adunk hozzá, akkor kiváló fűszerpasztát kapunk. Asztali fűszernek is használható. forrás: egzotikusfuszerek.hu
Ezt a fűstzert ezen konyhák használják: Algéria, Szaud arábia, Tunézia, Törökország, Egyiptom, Irak, Jordánia
Baharat – Az arab hét fűszer, Hozzávalói:
- 3 ek őrölt édespaprika
- 3 ek feketebors
- 3 ek szerecsendió
- 1 ek koriander
- 2 ek római kömény, vagy sima kömény is jó
- 1 ek szegfűszeg
- 0,5 ek kardamom
- 1 ek őrölt fahéj
A Baharat – Az arab hét fűszer elklézítése:
-
minden fenti hozzávalót tégy egy mozsárba vagy elektromos fűszer daráróba és aprítsd fel
-
csatos üvegben tárold