Bagel és vaj – Isteni reggeli

Bagel és vaj – Isteni reggeli

A recept hozzávalói:

  • 3.5 bögre liszt
  • 2 teáskanál száraz élesztő
  • 2 teáskanál só
  • 1.5 evőkanál cukor
  • 1.5 bögre meleg víz
  • olaj
  • 1 db tojás

Elkészítés:

Fél csésze meleg vízbe tegyük az élesztőt, cukrot, hagyjuk állni úgy öt-tíz percig.

Kerüljön a vájlingba a liszt, só keveréke. A halom közepébe ássunk egy lyukat, ide jön az élesztő.

Kezdjük el összedolgozni az anyagokat, kézzel vagy géppel. Fokozatosan adagoljuk hozzá a megmaradt langyos vizet. Éppen csak annyit, hogy egy kellemes, rugalmas tésztát kapjunk.

baleg-reggeli-tokeletes-egyszeru

Borítsuk lisztezett deszkára, gyúrjuk egy jó tíz percet. Kenjük meg olajjal, letakarjuk és a duplájára kelesztjük.

A tésztából gombócokat formálunk. Mutató ujjunkkal át szúrjuk, meg pörgetjük, és ha mindegyikkel végeztünk újabb tíz percig pihentetjük.

Végül a bageleket forrásban lévő sós vízben egy percig főzzük, közben egyszer megfordítjuk.

Sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük őket, megkenjük a felvert tojással. Kétszáz fokon, középen kb. 25 perc alatt megsütjük.

Kedvencem: a bagelt kettévágom, megpirítom. Krémsajt, sült bacon, paradicsom kerül bele. Szerintem így az igazi.