Bagel és vaj – Isteni reggeli
A recept hozzávalói:
- 3.5 bögre liszt
- 2 teáskanál száraz élesztő
- 2 teáskanál só
- 1.5 evőkanál cukor
- 1.5 bögre meleg víz
- olaj
- 1 db tojás
Elkészítés:
Fél csésze meleg vízbe tegyük az élesztőt, cukrot, hagyjuk állni úgy öt-tíz percig.
Kerüljön a vájlingba a liszt, só keveréke. A halom közepébe ássunk egy lyukat, ide jön az élesztő.
Kezdjük el összedolgozni az anyagokat, kézzel vagy géppel. Fokozatosan adagoljuk hozzá a megmaradt langyos vizet. Éppen csak annyit, hogy egy kellemes, rugalmas tésztát kapjunk.
Borítsuk lisztezett deszkára, gyúrjuk egy jó tíz percet. Kenjük meg olajjal, letakarjuk és a duplájára kelesztjük.
A tésztából gombócokat formálunk. Mutató ujjunkkal át szúrjuk, meg pörgetjük, és ha mindegyikkel végeztünk újabb tíz percig pihentetjük.
Végül a bageleket forrásban lévő sós vízben egy percig főzzük, közben egyszer megfordítjuk.
Sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük őket, megkenjük a felvert tojással. Kétszáz fokon, középen kb. 25 perc alatt megsütjük.
Kedvencem: a bagelt kettévágom, megpirítom. Krémsajt, sült bacon, paradicsom kerül bele. Szerintem így az igazi.