Az olaszok sajttortája: torta di ricotta
Az olaszoknak is van ám cheesecake receptjük, de ők nem holmi amerikai krémsajttal készítik, hanem csak is kizárólag eredeti olasz, alapanyagokkal: ricottával és mascarponéval. Próbáljátok ki, nem fogjátok megbánni.
Az olaszok sajttortája: torta di ricotta hozzávalói:
A morzsához:
- 250g zabkeksz
- 50g szeletelt, pirított mandula
- 75g vaj
A ricotta krémhez:
- 1 tk vanília kivonat
- 750g ricotta
- 190g barnacukor
- 375g mascarpone
- 190g darált mandula
- 3 tbsp kukoricaliszt
- 1 csipet só
- 5 tojás
- 1 ek lemon curd
A tetejére:
- 5g szeletelt mandula
- Porcukor
A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A kekszet összetörjük, a vajat felolvasztjuk és összekeverjük a kekszmorzsával. A szeletelt mandulát száraz serpenyőben lepirítjuk, mozsárban összetörjük és szintén a vajas morzsához keverjük. Egy tapadásmentes tortaforma aljára nyomkodjuk és félretesszük.
A ricottás töltelékhez robotgépbe tesszük a ricottát, a cukrot, a mascarponét, a finomra darált mandulát, a kukoricalisztet, a tojásokat és a citromkrémet és simára keverjük. Adunk hozzá egy kevés vaníliakivonatot vagy 1 vaníliarúd kikapart magját. A tortaformába öntjük és a tetejét megszórjuk szeletelt mandulával. Az előmelegített sütőbe tesszük és 45 percig sütjük. Szeletelés előtt teljesen lehűtjük.
Forrás: Streetkitchen