Az eredeti falusi görög kapros-mentás Tzatziki

A következő recept eredeti görög recept, melynek receptjét egy kis görög falucskában lestem el. Íme itt a titok, hogyan készítsd te is el a az eredeti falusi görög kapros mentás tzatziki-t. „A dzadzíki (görögül τζατζίκι, kiejtve [caciki] is, angolos átírással: tzatziki) egy ismert török és görög ételkülönlegesség. A görög szó a török cacıkból (ejtve [dzsadzsık]) származik.”
Az eredeti falusi görög kapros-mentás Tzatziki, hozzávalói – 6 adaghoz:
- 1 db 320 g os Bakoma görög joghurt – nyilván jó más görög joghurt is, de én ezt kedvelem – METRO-ban vettem
- 4 db kígyó uborka; lehetne fürtös vagy kovászolni való is, de ezeknek keserű lehet a héja
- 1-2 gerezd fokhagyma ( attól függ ki szeretné jobban kiérezni)
- 4-5 ek extra szűz eredeti görög olíva olaj
- só, bors
- egy marék friss menta levél
- 2 ek fehérbor ecet
- 2 marék friss kapor
Az eredeti falusi görög kapros-mentás Tzatziki, elkészítése:
-
Először is meg kell mosni az uborkákat. Én annó úgy láttam, hogy a kígyóuborka zöld héját ( nem az egészet ) késsel vékonyan le kellett tolni; így a maradék zöld héjas rész és a fvilágos zöld uborka hú váltva követik egymást.
-
Kézi reszelővel reszeld le az uborkát egy tálba
-
Sózd le és tedd félre. Fél óra elteltével ; kézzel nyomkodd ki az uborka levét ,majd tedd át egy másik tálba az uborka húsát.
-
Add hozzá a fehérbor ecetet, majd a joghurtot is.
-
ez után végy elő egy kézi ( pl kő mozsarat) cikkezd bele a fokhagymát, majd öntözd meg olívaolajjal – 2 ek. Alaposan dolgozd/törd össze és öntsd hozzá a tálban levő uborkához.
-
Sózd, borsozd ( nem kell sok ): egy-egy nagyobb csipet
-
Vágd apróra a mentát és a kaprot és ezt is dobd hozzá a tál többi tartalmához
-
Alaposan keverd össze; a tetejét díszítheted pl kapor ággal, majd locsold meg a maradék 2-3 ek extra szűz olíva olajjal.
Jó étvágyat kívánunk hozzá és pl. a grill húsokhoz, sajthoz, halakhoz 🙂