Az eredeti falusi görög kapros-mentás Tzatziki

Az eredeti falusi görög kapros-mentás Tzatziki

A következő recept eredeti görög recept, melynek receptjét egy kis görög falucskában lestem el. Íme itt a titok, hogyan készítsd te is el a az eredeti falusi görög kapros mentás tzatziki-t. „A dzadzíki (görögül τζατζίκι, kiejtve [caciki] is, angolos átírással: tzatziki) egy ismert török és görög ételkülönlegesség. A görög szó a török cacıkból (ejtve [dzsadzsık]) származik.”

Az eredeti falusi görög kapros-mentás Tzatziki, hozzávalói – 6 adaghoz:

  • 1 db 320 g os Bakoma görög joghurt – nyilván jó más görög joghurt is, de én ezt kedvelem – METRO-ban vettem
  • 4 db kígyó uborka; lehetne fürtös vagy kovászolni való is, de ezeknek keserű lehet a héja
  • 1-2 gerezd fokhagyma ( attól függ ki szeretné jobban kiérezni)
  • 4-5 ek extra szűz eredeti görög olíva olaj
  • só, bors
  • egy marék friss menta levél
  • 2 ek fehérbor ecet
  • 2 marék friss kapor

Az eredeti falusi görög kapros-mentás Tzatziki

Az eredeti falusi görög kapros-mentás Tzatziki, elkészítése:

  1. Először is meg kell mosni az uborkákat. Én annó úgy láttam, hogy a kígyóuborka zöld héját ( nem az egészet ) késsel vékonyan le kellett tolni; így a maradék zöld héjas rész és a fvilágos zöld uborka hú váltva követik egymást.

  2. Kézi reszelővel reszeld le az uborkát egy tálba

  3. Sózd le és tedd félre. Fél  óra elteltével ; kézzel nyomkodd ki az uborka levét ,majd tedd át egy másik tálba az uborka húsát.

  4. Add hozzá a fehérbor ecetet, majd a joghurtot is.

  5. ez után végy elő egy kézi ( pl kő mozsarat) cikkezd bele a fokhagymát, majd öntözd meg olívaolajjal – 2 ek. Alaposan dolgozd/törd össze és öntsd hozzá a tálban levő uborkához.

  6. Sózd, borsozd ( nem kell sok ): egy-egy nagyobb csipet

  7. Vágd apróra a mentát és a kaprot és ezt is dobd hozzá a tál többi tartalmához

  8. Alaposan keverd össze; a tetejét díszítheted pl kapor ággal, majd locsold meg a maradék 2-3 ek extra szűz olíva olajjal.

Jó étvágyat kívánunk hozzá és pl. a grill húsokhoz, sajthoz, halakhoz 🙂

Az eredeti falusi görög kapros-mentás Tzatziki