2021. január 11.

Select your Top Menu from wp menus
ASZALT PARADICSOMOS DISZNÓSÜLT, recept

ASZALT PARADICSOMOS DISZNÓSÜLT, recept

Karácsony másodnapján vacsorára voltam hivatalos, baratnőm töltötte a 36. életévét. Kedves, ügyes asszonyka, egy tündéri kislány anyukája, kitűnő háziasszony, értelmes elme, szorgalmas munkaerő (amúgy matematikatanárnő). Ki sem nézné senki belőle, annyira törékeny, hogy biza szigorú a számok oktatója, az ő osztályában rend és csend uralkodik, meg sem tudom mondani, hogyan sikerül kiharcolnia a kamaszhorda tiszteletét. Szinte kivétel nélkül minden évben matekolimpikonokat nevel, osztályában mindenkinek sikerül a matekérettségi is.

Ha valaki kérdezné tőlem (persze, ha valakit ez valaha is érdekelne), hogy kit tartok a román ismerőseim közul a legügyesebb konyhatündérnek, hát én minden féle képp gondolkodás nélkül rá, Andreeára szavaznék.
Pont e miatt szeretek náluk enni, kimondottam imádom ahogy a sülteket készíti és nem is tudok senki mást aki olyan finom dobostortát tudna sütni mint ő.
Az írásom elején említett vacsora előételei nem is okoztak csalódást: disznóságok voltak, friss májas és véreshurka, ropogós tepertyű, frissen füstölt húsos szalonna, sózott-zúzott piroshagymával. Ó Ó Ó, de a második fogás, finom zamatos disznósült helyett füstolthúsos töltöttkáposzta volt… A helyzetet nem sokat javította a desszertnek felszolgált dobostorta sem. Akkora volt a csalódás bennem, hogy amikor este hazamentem, máris megszületett a fejemben a következő ebéd ötlete: aszalt paradicsomos disznósült!

ASZALT PARADICSOMOS DISZNÓSÜLT

Három kanál olajat felhevítettem és pár perc alatt minden oldalán pirosra sütöttem egy darab besózott, megborsozott disznócombot. Szálasra aprítottam két fej hagymát, a sült hús mellé dobtam, utanasüllyesztettem négy cikk felkockazott fokhagymát is és amikor a hagyma is pirosodni kezdett rászórtam egy bő kanál pirospaprikát és felöntöttem egy pohár vízzel. Hagytam, hogy fedő alatt puhuljon a hús, néha még utánatöltögettem kevés vizet is. Amikor a villám már majdnem akadály nélkül süllyedt a húsba, akkor hozzáadtam egy marék felaprított aszalt paradicsomot, amit kis üvegekben, olivaolajban tartósítanak és árulnak aranyárban.
Ha szükséges, a szaftot sózzuk és borsozzuk meg, ízlés szerint.
Úgy 10 perc múlva levettem a fedőt a lábasról és a már puha húst bedugtam a sütőbe még egy kicsit pirulni.
Puliszkával ettem, savanyúuborkát ropogtattam mellé és élveztem az aszalt paradicsom különlegesen finom, nyáremlékeztető ízét a számban.

 

Forrás: kisildi

Print Friendly, PDF & Email

Kommentek

Related posts

EZT OLVASTAD MÁR?
Lili sütőtök krémlevese, recept

A sütőtök önmagában, csupán megsütve is nagyon finom, viszont indiai fűszerekkel, kókusztejjel megbolondítva krémleves formájában egyszerűen zseniális. Amíg tart a...

Close