Árt a Gyermek Agyának, ha ezt a 6 ételt nem kapja meg
Bár elsőre túlzásnak érezhetted a címet, valóban igaz, hogy a helytelen táplálkozás károsíthatja az agyat, mégpedig úgy, hogy a tápanyagszegény ételek fogyasztásával a szervezet, beleértve az agyat is, nem jut elegendő, illetve eléggé értékes tápanyaghoz, aminek következtében hiányt szenved.
Az agy esetében mindez megmutatkozhat a gyenge memóriában és koncentrációs képességben, a tanulási nehézségekben, és ezek eredményeként a rossz jegyekben is. Az iskolakezdés közeledtével gondoljátok újra, mit adtok gyermeketeknek enni, és szükség szerint változtassatok. Anyagi szempontok sem szabnak ennek feltétlenül határt, hiszen az étel helyett spórolhattok a vízfogyasztáson vagy az élvezeti cikkeken, hogy két példát mondjunk a tucatnyiból.
Nézd meg képeken az agy számára nagyon fontos tápanyagok forrásait, és iktasd be gyermeked étrendjébe!
Az agy számára rendkívül fontos a jó minőségű hús fogyasztása, hiszen a hús az ember elsődleges fehérjeforrása, ami nemcsak az izomzat vagy a csontok épülésében, hanem a szellemi fejlődésben, az idegrendszer működésében is kulcsszerepet játszik. A boltban tehát igyekezz mindig minőségi húst vásárolni párizsi helyett, hogy a gyerek elegendő fehérjéhez jusson.
Elegendő zöldség- és gyümölcsfogyasztás is szükséges ahhoz, hogy a gyerek szervezete, beleértve az agyát is, optimális mennyiségű tápanyaghoz jusson. A B-vitamin-források különösen hasznosak az agyműködés szempontjából, az antioxidáns bogyós gyümölcsök pedig, mint például a szeder vagy az áfonya, csökkentik az oxidatívstressz-szintet, ami által a memória jobban működik, illetve az agyi idegsejtek regenerációját segítik elő polifenol-tartalmuknak köszönhetően.
A gyerekek nagy örömére a csokoládé is a jótékony ételek közé sorolható, ám azzal a feltétellel, hogy jó minőségű, magas kakaótartalmú legyen. Flavonoidtartalma miatt a csokoládé fejlesztőleg hat a memóriára, de fogyasztása azonnali agyserkentő hatású is, ami a tanuláshoz, dolgozatíráshoz jó segítség lehet.
Az agynak szüksége van szénhidrátra, mivel abból nyeri a működésében elengedhetetlen energiaforrást, a glükózt. A teljes kiőrlésű pékáruk folyamatos energiaellátást adnak az agynak, ugyanis lassan felszívódó szénhidrátot tartalmaznak, míg a finomlisztből készültek rövid távú energiabevitelt biztosítanak, és az emésztésre is kedvezőtlen hatással vannak. A teljes kiőrlésű pékáruk egyébként rost- és tápanyagtartalmukat tekintve is jóval értékesebbek a fehér lisztből készülteknél.
Ha szeretnéd, hogy gyermeked agya minden számára szükséges tápanyaghoz hozzájusson, feltétlenül adj neki olajos magvakat is. A magvak magnéziumtartalmuk miatt memóriafejlesztő hatásúak, omega-3-tartalmuk révén az agy fejlődésében és optimális működésében segítenek. Emellett számos vitamin és ásványi anyag található bennük, ráadásul fogyasztásuk csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát, ami szintén nem elhanyagolható előnyük.
Kolintartalma révén fontos szerepe van az agyműködésben a tojásnak is. A kolin egy ingerületátvivő anyag, amely fejleszti a memóriát és az agyi funkciókat. A tojás mindemellett a húshoz hasonlóan tartalmazza az összes esszenciális aminosavat, a lecitint, a D- és a B12-vitamint, valamint az agy számára szintén rendkívül fontos omega-3 zsírsavakat is tartalmaz. Ne felejtsétek hát ki a változatosan elkészíthető tojást se a gyerek étrendjéből.
Forrás: femina.hu