2021. április 02.

Select your Top Menu from wp menus
Árt a Gyermek Agyának, ha ezt a 6 ételt nem kapja meg

Árt a Gyermek Agyának, ha ezt a 6 ételt nem kapja meg

Story Highlights

  • Nem is hinnéd, milyen fontos szereppel bírnak a bizonyos ételek által bevitt tápanyagok.

Bár elsőre túlzásnak érezhetted a címet, valóban igaz, hogy a helytelen táplálkozás károsíthatja az agyat, mégpedig úgy, hogy a tápanyagszegény ételek fogyasztásával a szervezet, beleértve az agyat is, nem jut elegendő, illetve eléggé értékes tápanyaghoz, aminek következtében hiányt szenved.

Az agy esetében mindez megmutatkozhat a gyenge memóriában és koncentrációs képességben, a tanulási nehézségekben, és ezek eredményeként a rossz jegyekben is. Az iskolakezdés közeledtével gondoljátok újra, mit adtok gyermeketeknek enni, és szükség szerint változtassatok. Anyagi szempontok sem szabnak ennek feltétlenül határt, hiszen az étel helyett spórolhattok a vízfogyasztáson vagy az élvezeti cikkeken, hogy két példát mondjunk a tucatnyiból.

Nézd meg képeken az agy számára nagyon fontos tápanyagok forrásait, és iktasd be gyermeked étrendjébe!

art-a-gyerek-agynak-ha-nem-kapja-meg-hus

Az agy számára rendkívül fontos a jó minőségű hús fogyasztása, hiszen a hús az ember elsődleges fehérjeforrása, ami nemcsak az izomzat vagy a csontok épülésében, hanem a szellemi fejlődésben, az idegrendszer működésében is kulcsszerepet játszik. A boltban tehát igyekezz mindig minőségi húst vásárolni párizsi helyett, hogy a gyerek elegendő fehérjéhez jusson.

art-a-gyerek-agynak-ha-nem-kapja-meg-gyumolcs

Elegendő zöldség- és gyümölcsfogyasztás is szükséges ahhoz, hogy a gyerek szervezete, beleértve az agyát is, optimális mennyiségű tápanyaghoz jusson. A B-vitamin-források különösen hasznosak az agyműködés szempontjából, az antioxidáns bogyós gyümölcsök pedig, mint például a szeder vagy az áfonya, csökkentik az oxidatívstressz-szintet, ami által a memória jobban működik, illetve az agyi idegsejtek regenerációját segítik elő polifenol-tartalmuknak köszönhetően.

art-a-gyerek-agynak-ha-nem-kapja-meg-csoki-csokolade

A gyerekek nagy örömére a csokoládé is a jótékony ételek közé sorolható, ám azzal a feltétellel, hogy jó minőségű, magas kakaótartalmú legyen. Flavonoidtartalma miatt a csokoládé fejlesztőleg hat a memóriára, de fogyasztása azonnali agyserkentő hatású is, ami a tanuláshoz, dolgozatíráshoz jó segítség lehet.

art-a-gyerek-agynak-ha-nem-kapja-meg-pek-au-szenhidrat

Az agynak szüksége van szénhidrátra, mivel abból nyeri a működésében elengedhetetlen energiaforrást, a glükózt. A teljes kiőrlésű pékáruk folyamatos energiaellátást adnak az agynak, ugyanis lassan felszívódó szénhidrátot tartalmaznak, míg a finomlisztből készültek rövid távú energiabevitelt biztosítanak, és az emésztésre is kedvezőtlen hatással vannak. A teljes kiőrlésű pékáruk egyébként rost- és tápanyagtartalmukat tekintve is jóval értékesebbek a fehér lisztből készülteknél.

art-a-gyerek-agynak-ha-nem-kapja-meg-olajos-magvak-dio-mogyoro

Ha szeretnéd, hogy gyermeked agya minden számára szükséges tápanyaghoz hozzájusson, feltétlenül adj neki olajos magvakat is. A magvak magnéziumtartalmuk miatt memóriafejlesztő hatásúak, omega-3-tartalmuk révén az agy fejlődésében és optimális működésében segítenek. Emellett számos vitamin és ásványi anyag található bennük, ráadásul fogyasztásuk csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát, ami szintén nem elhanyagolható előnyük.

art-a-gyerek-agynak-ha-nem-kapja-meg-tojas
Kolintartalma révén fontos szerepe van az agyműködésben a tojásnak is. A kolin egy ingerületátvivő anyag, amely fejleszti a memóriát és az agyi funkciókat. A tojás mindemellett a húshoz hasonlóan tartalmazza az összes esszenciális aminosavat, a lecitint, a D- és a B12-vitamint, valamint az agy számára szintén rendkívül fontos omega-3 zsírsavakat is tartalmaz. Ne felejtsétek hát ki a változatosan elkészíthető tojást se a gyerek étrendjéből.

 

 

Forrás: femina.hu

Print Friendly, PDF & Email

Kommentek

Related posts

EZT OLVASTAD MÁR?
Hogy kell aszalni? Aszalt Szilva

Bár az aszalt gyümölcsöknek is van cukortartalma, ezerszer egészségesebb csemegének bizonyulhatnak, mint egy csoki vagy bármilyen más bolti édesség. Érdemes...

Close