Argentín marhahúsos Empanada – recept
Egy olyan cuccról van szó, amit legalább annyira poén megcsinálni, mint utána villogni vele a vendégek előtt a szilveszteri partiban. Nem is beszélve az ízéről: képzeljetek el egy kis olívaolajjal és pirospaprikával felturbózott omlós tésztatáskát, ami meg van töltve egy brutttális marharaguval. Szimpi, mi?
Az Argentín marhahúsos Empanada
Ezeket szerezzétek be kb. 12 darabhoz:
A tésztához:
- 0,5 kg liszt
- 2 dl langyos víz
- 1 dl olívaolaj
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál édes fűszerpaprika
- 1 teáskanál száraz élesztő
- 1 tojás az empanadas megkenéséhez
A húsos töltelékhez:
- 0,5 dl étolaj
- 1 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 0,5 kg darált marha hús
- 1 teáskanál római kömény
- 1 teáskanál pirospaprika
1 rúd fahéj - 2 dl száraz vörösbor
- só
- bors
A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a paprikát és a porélesztőt. Jön hozzá a langyos víz és az olaj is. Konyhai robotgéppel, vagy ha jó kondiban vagyunk, akkor kézzel addig dagasztjuk, míg szép ruganyos, gyúrható tésztává válik. Letakarjuk és langyos helyen 1 órát kelesztjük.
Amíg a tészta kel, elkészítjük a tölteléket: Egy közepes lábosban felhevítjük az olajat. Rádobjuk a finomra vágott hagymát és a vékony szeletekre vágott fokhagymával aranyszínűre pirítjuk. Hozzáadjuk a darált húst, magas lángon ezt is lepirítjuk, majd visszavesszük a lángot közepesen erősre. A húshoz adjuk a fűszereket és a bort, sózzuk, borsozzuk és fedő alatt 1 órán át pároljuk, amíg a ragunk jól besűrűsödik.
A tésztát lisztezett deszkán 2 mm vastagra nyújtjuk. Kb. 14 cm átmérőjű korongokat szaggatunk belőle és megtöltjük 1-1 evőkanálnyi töltelékkel. A korongok szélét egy vizes ecsettel bekenjük és egymásra hajtjuk – széleit összetapasztjuk. Az így összehajtott zsebeket villával félkörívben lenyomkodjuk, majd megkenjük vízzel kikevert tojással. 180 fokos sütőben 15-20 perc alatt szép aranybarnára sütjük.
Hogy rengeteg naprakész ötleted legyen: a FaceBookon , itt találsz minket
Forrás: streetkitchen.blog.hu