Argentín marhahúsos Empanada – recept

Argentín marhahúsos Empanada – recept

Egy olyan cuccról van szó, amit legalább annyira poén megcsinálni, mint utána villogni vele a vendégek előtt a szilveszteri partiban. Nem is beszélve az ízéről: képzeljetek el egy kis olívaolajjal és pirospaprikával felturbózott omlós tésztatáskát, ami meg van töltve egy brutttális marharaguval. Szimpi, mi?

 

Az Argentín marhahúsos Empanada

Ezeket szerezzétek be kb. 12 darabhoz:

A tésztához:

  • 0,5 kg liszt
  • 2 dl langyos víz
  • 1 dl olívaolaj
  • 1 teáskanál só
  • 1 teáskanál édes fűszerpaprika
  • 1 teáskanál száraz élesztő
  • 1 tojás az empanadas megkenéséhez

Argentín marhahúsos Empanada

A húsos töltelékhez:

  • 0,5 dl  étolaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 0,5 kg darált marha hús
  • 1 teáskanál római kömény
  • 1 teáskanál pirospaprika
    1 rúd fahéj
  • 2 dl száraz vörösbor
  • bors

A lisztet egy tálba szitáljuk,  hozzáadjuk a sót, a paprikát és a porélesztőt. Jön hozzá a langyos víz és az olaj is. Konyhai robotgéppel, vagy ha jó kondiban vagyunk, akkor kézzel addig dagasztjuk, míg szép ruganyos, gyúrható tésztává válik.  Letakarjuk és langyos helyen 1 órát kelesztjük.

Amíg a tészta kel, elkészítjük a tölteléket: Egy közepes lábosban felhevítjük az olajat. Rádobjuk a finomra vágott hagymát és a vékony szeletekre vágott  fokhagymával aranyszínűre pirítjuk. Hozzáadjuk a darált húst, magas lángon ezt is lepirítjuk, majd visszavesszük a lángot közepesen erősre. A húshoz adjuk a fűszereket és a bort, sózzuk, borsozzuk és fedő alatt 1 órán át pároljuk, amíg a ragunk jól besűrűsödik.

Argentín marhahúsos Empanada

A tésztát lisztezett deszkán 2 mm vastagra nyújtjuk. Kb. 14 cm átmérőjű korongokat szaggatunk belőle és megtöltjük 1-1 evőkanálnyi töltelékkel. A korongok szélét egy vizes ecsettel bekenjük és egymásra hajtjuk – széleit összetapasztjuk. Az így összehajtott zsebeket villával félkörívben lenyomkodjuk, majd megkenjük vízzel kikevert tojással. 180 fokos sütőben 15-20 perc alatt szép aranybarnára sütjük.

Hogy rengeteg naprakész ötleted legyen: a FaceBookon , itt találsz minket

Forrás: streetkitchen.blog.hu