Tökéletes karácsonyi sütik, amik nem hiányozhatnak az ünnepi asztalról – recept
Tudod már, hogy mi kerül az asztalra karácsonykor? Ha még nem, ezek közül az ünnepi sütik közül válogathatsz.
Vannak sütemények, amelyek nélkül nincs karácsony. A nagy kedvencek a bejgli és az aranygaluska, ám akadnak még olyan mennyei sütik, amelyek nem hiányozhatnak az ünnepi asztalról. A csodálatos zserbó a karácsony egyik legfinomabb sütije. Ugyan kicsit időigényes elkészíteni, ám mindenképpen megéri a fáradozást.
A zserbó hozzávalói:
- 50 dkg liszt
- 2 evőkanál cukor
- 2 tojás
- 25 dkg vaj
- 1,5 dl tej
- 1 élesztő
- 1 késhegynyi sütőpor
Töltelék:
- 40 dkg darált dió
- 1 biocitrom reszelt héja
- 20 dkg porcukor
- sárgabaracklekvár
Csokimáz:
- 4 evőkanál cukor
- 10 dkg vaj
- 4 evőkanál víz
- 4 evőkanál kakaópor
A zserbó elkészítése:
- Morzsold el a vajat és a lisztet. Add hozzá a cukros tejben futtatott élesztőt, majd a tojásokat és a sütőport is tedd hozzá.
- Dolgozd össze a tésztát, majd oszd szét 3 egyenlő részre. Nyújts ki egyenként a tésztákat a tepsi formájára.
- A töltelékhez a darált diót, a cukrot és a citromhéjat keverd össze. Az első kinyújtott lapot tedd a tepsibe és kend meg vastagon baracklekvárral, majd szórd rá a cukros dió felét.
- Tedd rá a következő lapot, picit nyomd rá, majd szurkáld meg villával. Ezután jöhet rá a baracklekvár vastagon, és a maradék darált dió.
- Az utolsó tésztalapot is nyomd rá, szurkáld meg és mehet is az előmelegített sütőbe. 180 fokon süsd háromnegyed óráig.
- A máz hozzávalóit keverd össze és a tűzön olvaszd meg. Ha szépen folyik már, öntsd a sütire és kend el a tetején. Ha egy napot állni hagyod a zserbót, még istenibb lesz.
Forrás: nlcafe