Nehéz a házi rétesekkel vetekedni, és most sem ez a cél. A cél az, hogy élvezhetővé tegyük a boltban kapható kész réteslapokat. Nem nehéz, apró trükkök kellenek csak hozzá. A torta meg nem is igazi torta, de formáját tekintve mégiscsak az, így egyszerűbb a megnevezése.
Tehát. Ezeknek a boltban kapható réteslapoknak sok bajuk van, de mégsem reménytelenek. Bár anyukám tudott rétest sütni, a normál napi munkamenetbe mégsem tudta beilleszteni a valódi rétes sütését (ahogy én sem), valahonnan mégis tudta, hogy lehet ehetővé tenni.
Vaj, vaj, vaj, és tejföl, némi tojással elkeverve. Ennyi plusz szükségeltetik a normál hozzávalókon kívül. A vajtól finoman roppanni fog, a tejföl pedig plusz nedvességhez juttatja, ami amúgy nem sok van a tésztában. Ez főleg akkor szükséges, ha fel akarjuk tekerni, mert akkor sokszor eőfordul, hogy annyira törik, hogy ez lehetetlen. Ha viszont megkenjük a tejföllel, akkor rugalmasságot kap a tészta. Ennél a torta formánál nincs szükség erre a rugalmasságra, de az állagának és az ízének nagyon jót tesz mégis.
Egy csomag, azaz 8 laphoz fogom megadni a mennyiségeket.
Az Almás Rétestorta Hozzávalók:
- 1 csomag réteslap
- 80g vaj olvasztva
- 1 kis doboz tejföl
- 2 ek (házi) vaníliáscukor
- 1 kis tojás
- 5 nagy alma
- 4 ek cukor
- 1 citrom leve
- ½ tk fahéj
- 6-8 ek zsemlemorzsa
Az Almás Rétestorta elkészítése:
- Az almákat megpucoljuk, és ha feltekerjük kockákra, ha torta készül szeletekre vágjuk. Meglocsoljuk a citrom levével, és félre rakjuk. A tejfölbe beleütjük a tojást, és a vaníliás cukorral elkeverjük. A lapokat kivágjuk kerekre, egy tortakarima mentén. Erre a karimára szükség lesz később is. Az első lapot egy szilikonos sütőlapra tesszük, és megkenjük vajjal, a második lapot rátesszük, és szintén megkenjük vajjal, rátesszük a harmadik lapot is, amit viszont a tejföllel kenünk meg. Most jöhet a kivajazott karima a lapok köré, és negyedik lap, amit megkenünk vajjal újra, és megszórunk kevés zsemlemorzsával.
- A cukorral és fahéjjal elkevert almából jöhet egy réteg gyümölcs,majd újra a lapok, most egy vajas, amit tejföllel is megkenünk, egy amit szórunk, almával töltünk, és végül két vajas, mert a tetejét is meg kell kenni. A maradék tésztából derelyevágóval vágjunk csíkokat, azzal díszítsük a tetejét.
- 210C-ra előmelegített sütőben aranyszínűre sütjük.
- Tehát még egyszer a rétegek.: vajas, vajas, tejfölös, vaj-morzsa-alma, vaj-tejföl, morzsa-alma, vajas, vajas.
- Ha tekerni akarom a lapokat, akkor kettőt szoktam használni egy réteshez, akkor az alsót csak vajazom, a másodikat vajazom, és meglocsolom tejföllel, az alsó szélén megszórom egy csíkban a morzsával, rárakom az almát, feltekerem, és mielőtt megsütöm még egyszer bekenem vajjal.
- Végül még egy titok, amit ki se merek ejteni a számon, ezért hogy mivel vágom, azt a képről kell tudni értelmezni. Viszont nagyon szépen lehet vágni ezzel a módszerrel a rétest akár torta, akár tekert.
forrás: kajapiazongora