Almás máktorta, recept

Almás máktorta, recept

 

2012-ben volt az ország tortája a szabolcsi almás máktorta. Egy ideje már szemezgetek vele, most elkészítettem a picit egészségesebb változatát.

Az Almás máktorta Hozzávalói

  • 200 g darált mák
  • 100 g cukor (lehet nyírfa is)
  • 100 g finomliszt
  • 100 g Mag, amit akartok kölesliszt
  • 1 tojás
  • 3 dl tej
  • 2 kávéskanál sütőpor

Hozzávalók a krémhez:

  • 6 dl tej
  • 70 g kukorica keményítő
  • 120 g cukor (lehet nyírfa vagy kókuszcukor)
  • 3 db tojássárgája
  • 2.5 dl tejszín

Almás máktorta

Hozzávalók az almás töltelékhez:

  • 700 g reszelt alma
  • 60 g vaj
  • 50 g cukor (itt is lehet helyettesítő)
  • 2 kávéskanál fahéj

Tésztához a tojást elkevertem a cukorral, (én nyírfacukrot használtam), hozzáöntöttem a tejet, majd a száraz hozzávalókat mind.

 

Robotgéppel homogénné dolgoztam. 26 cm-es tortaformában, 180 fokos, előmelAlmás máktortaegített sütőben 30 percig (tűpróbáig) sült. Közben elkészítettem a krémet. Kevés hideg tejjel (amit a 6 deciből vettem el) elkevertem a keményítőt és a tojások sárgáját. Maradék tejet a cukorral (én itt kókuszcukrot használtam, ezért van a krémnek kicsit karamell színe.

De lehet kristálycukrot, nyírfát, vagy más édesítőt is használni.) felforraljuk, majd folyamatosan kevergetve adjuk hozzá a keményítős tojássárgáját. Besűrítjük, vagy hagyjuk hűlni. Ha kihűlt, hozzákeverjük a felvert habtejszínt.

 

Az almákat meghámozzuk, lereszeljük, fahéjjal és a cukorral elkeverve vajon picit pároljuk. Mikor minden kihűlt, betöltjük a tortát. Én a formában töltöttem, amiben sült. A tésztalapot ketté vágtam, a felét visszatettem a formába. Erre rákentem az almát, majd a krémet. Tetejére ment a maradék fél lap. Másnapra áll össze igazán ez e torta, nekem hűtőben töltött egy éjszakát.

Naponta új recept ötletekért, találkozzunk a FaceBook on is.

A Pikantéria Hivatalos Facebook Oldala

 

Forrás: falusilibak.cafeblog.hu