Almás csirkeleves
Hozzávalók:
- 1 csirke apróléka
- 1 savanykás nagy alma
- fél citrom leve
- 1 dl tejföl
- 1 evőkanál finomliszt
- 1 evőkanál olaj
- 1 mokkáskanál reszelt citromhéj
- 1 késhegynyi törött fehér bors
- 1 teáskanál tárkony (szárított vagy ecetes-olajos)
- ízlés szerint só
- csipetnyi cukor
Elkészítés:
A csirkeaprólékot megmossuk, leszárítjuk, és kis darabokra vágjuk. (A májat félretesszük, azt csak a főzés befejezése előtt fogjuk a levesbe tenni.) Fazékban felforrósítjuk az olajat, majd a húsdarabokat lepirítjuk rajta. Ezután ráöntünk bő egyliternyi vizet, és megsózzuk. Belekeverjük a reszelt citromhéjat és a borsot, majd befedjük, és puhára főzzük. Közben az almát megmossuk, kicsumázzuk (nem hámozzuk meg), és vékony szeletekre vágjuk. Azonnal beletesszük a levesbe. A citromlével kellően pikánsra ízesítjük, majd csipetnyi cukorral fűszerezzük. A májat csíkokra vágjuk, és a levesbe tesszük. Éppen csak egyet forralunk rajta, majd behabarjuk a liszttel simára kevert tejföllel. Végül a tárkonyt is belekeverjük, és kevergetve ismét felforraljuk.