2021. január 09.

Select your Top Menu from wp menus
Alma Zserbó – Legény Józseftől 1965-ben, recept

Alma Zserbó – Legény Józseftől 1965-ben, recept

 

Ebben az évben Legény József, az alma zserbó receptjével örvendezteti meg a lányát, aki Zebegényből a Fővárosba költözött, és nevelgeti József unokáját, a csillogó tekintetű Beát.

Nem csak a receptet küldi, a papír értékes, a család fontos, telefonnak meg híre hamva sincs, így a szabad felületet kihasználva pár személyes sort , nélkülözhetetlen információt is ír a szabad helyre.

Alma Zserbó Legény Józseftől 1965-ben

Józsefről az is kiderült hogy pontos, precíz ember, ez az írásból is látszik, Ő vezeti a családi recepttár gyűjteményt, maga írja gyönyörű betűivel a családi recepteket, mert a felesége Legény Józsefné bizony sokkal csúnyábban, olvashatatlanul vetné papírra, akkor meg mi értelme az egésznek? Józsefnek az ízlése is remek lehet, hiszen saját tanácsként odaírja: A gúzt* nem fontos rátenni, ha nem akarod, akkor csak porcukorral kell meghinteni. Egyetértek vele, szerintem is jobb anélkül. Sőt, igazából csak anélkül jó. Legény Józsefről azt is tudni lehet, hogy szerette az operát is.

Zebegényből járt az előadásokra, egy baj volt csak, nem mindig tudott haza vonatozni , mert néha sokáig tartott az előadás. Ilyenkor Lányához, vejéhez, és csillogótekintetű unokához ment. Ezt szinte soha nem tudták előre, és mivel kaputelefon sem volt, ezért néha arra ébredt a család, hogy a nagypapa: Legény úr, az ablak alatt kiabál, vagy kavicsot dobálgat, hátha felébred valaki és beengedi a másnap reggeli vonat indulásig. Ilyenkor, mivel senki nem számított József látogatására, felbolydult az alvó család, a fekhelyeket átrendezték, hogy mindenkinek legyen helye, Bea Anyukája ágyneműt húzott, majd megpróbáltak gyorsan visszaaludni, mert másnap mindenki dolgozott.

Alma Zserbó Legény Józseftől 1965-ben
Egy egész receptkönyvet kaptam Beától, az akkor még kislánytól, ma már nagylánytól, aki történetekkel is megörvendeztetett, és volt oly kedves kis időre nekem adni az eredeti könyveket. Köszönöm Bea, hogy megengeded a családi emlékeid megosztásást másokkal is.

Most átírom az eredeti szöveget, úgy ahogy Legény József is tette:

Az Alma Zserbó Legény Józseftől 1965-ben recept hozzávalói

  • 30dkg porcukor,
  • 2 egész tojás,
  • 6 dkg vaj ezt habosra keverjük,
  • adunk bele 30dkg hámozott reszelt almát,
  • 30dkg lisztet,
  • 1 sütőport,

az egészet jól kikeverjük, jól zsírozott és morzsázott tepsibe sütjük**.

Gúz:

  • 2 kávéskanál kakaót
  • 6 dkg cukrot,
  • 3 kávéskanál feketekávét megfőzünk, ha püfög levesszük, és
  • 6 dkg vajjal jól elkeverjük. Ha a tészta kihült, akkor a grízt langyosan rákenjük.

 Alma Zserbó Legény Józseftől 1965-ben
A gúzt nem fontos rá tenni, ha nem akarod akkorcsak porcukorral meghinteni.
Hétfőn ha jövök a Beához, hagyál kóstólót hogy sikerült-e.Az anyagot, amennyi volt azt elküldtük. Az anyu Hétfőn megy Korházba.
Csókolunk. Szüleid

*ma inkább máznak hívjuk
**185C-on sütöttem, kb 30 percig, de én fél adagot, az egész 40 -45 perc is lehet

Alma Zserbó Legény Józseftől 1965-ben

forrás: kajapiazongora

Print Friendly, PDF & Email

Kommentek

Related posts