2020. november 11.

Select your Top Menu from wp menus
Ablakos mézeskalács , recept

Ablakos mézeskalács , recept

Idén sem maradhat el a szokásos karácsonyi-húsvéti mézeskalács produkciónk a gyerekekkel, de ezúttal nem a klasszikus fűszeres változatot adtuk elő, hanem egy tavaszias epres-citromos kiadást. Az innováció pozitív fogadtatásra talált, a gyerekek körében főleg az apró nyírfacukor ablakocska aratott sikert.

Az összetétel alapja a hagyományos mézeskalács recept, annyi változtatással, hogy a cukrot és a méz egy részét mézes eperszörppel helyettesítjük.

Az Ablakos mézeskalács Hozzávalók:

  • 15 dkg méz
  • 15 dkg mézes eperszörp
  • 5 dkg kókuszzsír
  •  50 dkg liszt (30dkg fehérliszt + 20 dkg tk. liszt, vagy zabliszt)
  • 2 kk. szódabikarbóna
  • 2 tojás
  • 1 biocitrom reszelt héja
  • piros nyírfacukorka (Hagyományos savanyúcukorral is működik az ablak, de nem nevezhető fogbarátnak, illetve a végeredmény nem olyan stabil, rövid időn belül megfolyósodik, és ragacsossá válik. A linken találtok “Cukorlabor pontokat”, ahol beszerezhető a képen látható nyírfacukorka.)

Ablakos mézeskalács

Az Ablakos mézeskalács Elkészítése:

  1. A mézet, az eperszörpöt és a kókuszzsírt kis lángon összemelegítjük egy edényben. Félretesszük hűlni.
  2. Kimérjük a liszteket, a szódabikarbónát, belereszeljük a kezeletlen citromhéjat, majd egyenletesen elkeverjük egymással.
    A lisztes keverékből, a mézes szirupból és a két tojásból szép, sima, homogén tésztát gyúrunk.
  3. Betesszük pár órára (vagy egy éjszakára) a hűtőbe pihenni.
  4. A nyírfacukorkát sütőpapírba, azzal együtt konyharuhába tesszük, majd húsklopfolóval apróra törjük.
  5. Ha sokáig volt a tészta a hűtőben, nyújtás előtt fél órával érdemes kivenni, nehogy nagyon kemény és nehezen nyújtható legyen.
  6. 4-5 mm vékonyan kinyújtjuk, kiszaggatjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsibe szépen egymás mellé rakosgatjuk a formákat. Kevés helyet hagyunk közöttük, mert picit dagadni fog.
  7. A sütőt 180°C-ra előmelegítjük, közben a mézesformákat kidíszítjük francia drazséval, zizivel, tökmaggal, mazsolával, mandulával, napraforgó maggal.
  8. Az ablakos példányoknak kiszúrjuk a belsejét (lehet olyan formát kapni, ami eleve középen is lyukaszt), majd az apró lyukba halmozzuk a cukortöretet. Lehetőleg minél többet, összeolvadva túl vékony lesz, ha keveset teszünk.

Nagyon hamar megsül, figyelni kell, nehogy megégjen, 7 perc körülbelül elegendő.

Ablakos mézeskalács

A cukormáz készítése:

Egy tojás fehérjével alaposan elkeverünk 20 dkg nagyon finomra darált porcukrot. (Ha csomós marad, nehéz vele díszíteni, mert megakad.)
Egy fél kk. ecetet is csöppenthetünk hozzá, szép fényessé teszi a cukormázat.
A díszítést megoldható, ha tiszta nejlonzacskóba töltjük a masszát, aminek a csücskén nagyon kicsi lyukat vágunk. Vannak erre profi eszközök is, de és szeretem és megszoktam ezt megoldást.
Ezúttal reszelt cékla kipréselt levével próbáltam finom rózsaszín árnyalatot adni a díszítőmáznak, de annyira diszkrétre sikerült, hogy a képeken nem is látszik :).

Ha megszáradt a máz is, bedobozolhatjuk. Fémdobozokba rakva megpuhul és omlóssá válik a mézeskalács. Ha valamiért mégsem puhul meg eléggé – előfordul néha – tegyetek mellé pár szelet almát, és úgy zárjátok le a dobozt. Pár nap alatt garantáltan finom omlós lesz.

Dobozban tárolva nagyon sokáig eláll.

Ablakos mézeskalács

Forrás: retikulesfuszerdoboz

Print Friendly, PDF & Email

Kommentek

Related posts

EZT OLVASTAD MÁR?
Házi készítésű bounty szelet
Házi készítésű bounty szelet, recept

Vegán, nyers, tej- és gluténmentes Tudatos táplálkozás ide vagy oda, bizonyos édességek, fel tudják ébreszteni a bennem bújó kisördögöt. Nincs...

Close