A Tuti Üdítő – Zöld Gazpacho

A Tuti Üdítő – Zöld Gazpacho

Hozzávalók:

  • 1 póréhagyma
  • 1 kígyóuborka
  • 1 szál angol zeller/zellerszár
  • 1 zöld kaliforniai paprika
  • római saláta
  • egy marék friss zsenge spenótlevél
  • 1 kis csokor petrezselyem
  • 1 ág menta levelei
  • 1 lime
  • 1 tk worcestershire szósz
  • 1 szelet szikkadt kenyér
  • 3 gerezd fokhagyma
  • hideg víz, vagy lehűtött húsleves

A póréhagyma középső zöld részét vékony szeletekre vágjuk és egy turmixgépbe dobjuk, jöhet hozzá a vastag karikákra vágott kígyóuborka, a felszeletelt zellerszár és a kicsumázott kaliforniai paprika darabok is. Az alaposan megmosott római salátából 3-4 levelet kicsit feldarabolunk és az is mehet a turmixba. A spenótlevelek vastagabb szárát leszedjük és a zsenge leveleket is a többi zöldséghez adjuk. Beledobáljuk a fűszereket: a petrezselymet szárastul, a mentaleveleket és hozzáfacsarjuk a lime levét is, sózzuk, borsozzuk és hozzáadunk egy teáskanálnyi worcestershire szószt.

gazpacho-verde-leves-recept

Egy serpenyőben olívaolajat hevítünk, beledobunk 3 gerezd fokhagymát és a kenyérszeletet átpirítjuk benne. Ha a kenyér aranybarna színt kapott, olajostul, fokhagymástul mehet a turmixgépbe és már csak annyi a dolgunk, hogy egy kis vízzel (vagy kihűlt húslevessel) felöntve összezúzzuk az egészet. A folyadékot óvatosan adagoljuk, míg elérjük a megfelelő krémes állagot, nehogy túl híg legyen hirtelen.

A kész levest tányérba öntjük, friss bazsalikom és mentalevelekkel díszítjük és egy kis olívaolajjal meglocsolva tálaljuk.