A Tökéletes – Házi majonéz + 3 mártás recept

A Tökéletes – Házi majonéz + 3 mártás recept

Majonéz, Hozzávalók:

  • 5 tojássárgája
  • 2 tk mustár
  • 1/2 tk só
  • 1/4 tk őrölt fehérbors
  • 1 l semleges ízű étolaj
  • kb 1 tk citromlé
  • kb. 1 tk jéghideg víz

a-tokeletes-hazi-majonez-recept-1

Elkészítés:

A tojássárgáját, mustárt, sót és borsot kézi habverővel kikeverjük. Vékony sugárban, eleinte csak cseppenként adagolva, folyamatos keverés mellett hozzáadjuk az olajat, ügyelve arra, hogy a végén is nagyon vékony sugárbankerüljön bele és jól dolgozzuk ki. Közben többször megállva hozzáadunk pár csepp citromlevet is, majd tovább keverjük. A vége felé hozzáadunk egy kis hideg vizet is, hogy krémesebb legyen. Amikor az összes olajat felvette a majonéz és összeáltt, beállítjuk az ízeket: sózzuk, borsozzuk ízlés szerint és adjunk hozzá még egy kis citromlevet, vagy mustárt.

Fokhagymás csilis majonéz:

Hozzávalók:

  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • kb. 1 tk csilipehely

Elkészítés:

A fokhagymát mozsárban, durva szemű sóval pépesre zúzzuk. Kikeverjük 4-5 evőkanál majonézzel és teszünk bele csilit, ízlés szerint. Habverővel alaposan kikeverjük.

a-tokeletes-hazi-majonez-recept-1-fokhagymas-chilis

Tartár mártás:

Hozzávalók:

  • 3 ek tejföl
  • 3 ek majonéz
  • 2 tk porcukor
  • 1/2 citrom leve
  • 1 tk mustár
  • 1 tk csemege uborkalé

Elkészítés:

a-tokeletes-hazi-majonez-recept-tartar-martas

A hozzávalókat habverővel simára keverjük, végül megszórjuk finomra vágott metélőhagymával vagy petrezselyemmel.

Remoulade mártás:

Hozzávalók:

  • 6 közepes csemegeuborka
  • 1 kis csokor petrezselyem
  • 1/4 vöröshagyma (vagy 1/2 salotta)
  • 4 ek majonéz
  • 1-2 ek tejföl
  • 1 ek kapribogyó
  • kb. 1/2 citrom leve
  • bors

a-tokeletes-hazi-majonez-recept-remoulade-martas

Elkészítés:

A csemege uborkát, petrezselmet és a hagymát késes robotgépben durvára aprítjuk. Keverőtálba tesszük és összedolgozzuk a tejföllel és a majonézzel, vágül hozzáadjuk a kapribogyót és a citrom levét. Sóval,borssal ízesítjük.