A Tökéletes – Házi majonéz + 3 mártás recept
Majonéz, Hozzávalók:
- 5 tojássárgája
- 2 tk mustár
- 1/2 tk só
- 1/4 tk őrölt fehérbors
- 1 l semleges ízű étolaj
- kb 1 tk citromlé
- kb. 1 tk jéghideg víz
Elkészítés:
A tojássárgáját, mustárt, sót és borsot kézi habverővel kikeverjük. Vékony sugárban, eleinte csak cseppenként adagolva, folyamatos keverés mellett hozzáadjuk az olajat, ügyelve arra, hogy a végén is nagyon vékony sugárbankerüljön bele és jól dolgozzuk ki. Közben többször megállva hozzáadunk pár csepp citromlevet is, majd tovább keverjük. A vége felé hozzáadunk egy kis hideg vizet is, hogy krémesebb legyen. Amikor az összes olajat felvette a majonéz és összeáltt, beállítjuk az ízeket: sózzuk, borsozzuk ízlés szerint és adjunk hozzá még egy kis citromlevet, vagy mustárt.
Fokhagymás csilis majonéz:
Hozzávalók:
- 4-5 gerezd fokhagyma
- kb. 1 tk csilipehely
Elkészítés:
A fokhagymát mozsárban, durva szemű sóval pépesre zúzzuk. Kikeverjük 4-5 evőkanál majonézzel és teszünk bele csilit, ízlés szerint. Habverővel alaposan kikeverjük.
Tartár mártás:
Hozzávalók:
- 3 ek tejföl
- 3 ek majonéz
- 2 tk porcukor
- 1/2 citrom leve
- 1 tk mustár
- 1 tk csemege uborkalé
Elkészítés:
A hozzávalókat habverővel simára keverjük, végül megszórjuk finomra vágott metélőhagymával vagy petrezselyemmel.
Remoulade mártás:
Hozzávalók:
- 6 közepes csemegeuborka
- 1 kis csokor petrezselyem
- 1/4 vöröshagyma (vagy 1/2 salotta)
- 4 ek majonéz
- 1-2 ek tejföl
- 1 ek kapribogyó
- kb. 1/2 citrom leve
- só
- bors
Elkészítés:
A csemege uborkát, petrezselmet és a hagymát késes robotgépben durvára aprítjuk. Keverőtálba tesszük és összedolgozzuk a tejföllel és a majonézzel, vágül hozzáadjuk a kapribogyót és a citrom levét. Sóval,borssal ízesítjük.