A tökéletes házi félbarna kenyér, recept
Ugye hogy nincs is jobb, mint a friss kenyér roppanós hangja?! Hát mi is így gondoljuk. Zé egy olyan szuper félbarna kenyeret mutat amibe megy egy sokféle mag, de még sört is önt bele, a végeredmény pedig egy ropogós külsejű, tökéletes állagú, félbarna kenyér.
Ha egyszer kipróbáljátok, akkor tuti nem fogjátok megkívánni a boltit. Sütésre fel!
A tökéletes házi félbarna kenyérHozzávalói:
A kovászhoz:
- 100 g teljeskiőrlésű rozsliszt
- 50 g búzaliszt 00
- 1 tk méz
- 10 g élező
- 150 g sör (Staropramen)
A kenyérhez:
- kovász
- 300 g sör
- 1 kvk olívaolaj
- 3 kvk só
- 1 kvk méz
- 10 g élesztő
- 400 g BL00 liszt
- 100 g graham liszt
- 100 g BL80 liszt
- 20 g dióbél
- 20 g napraforgómag
- 20 g tökmag
- 20 g szezámmag
- 1 cs. mk. köménymag
- 10 g mák
A kovászhoz alaposan összekeverjük a rozslisztet, fehérlisztet, élesztőt, mézet és sört és lefedve egy napot hűtőben pihentetjük.
Egy keverőtálba tesszük a kovászt, a sört, az olívaolajat, a sót, a mézet, az élesztőt, a liszteket és a magokat. Kb. 20 perc alatt összedagasztjuk a tésztát, majd letakarva fél órát kelesztjük a tálban. Ezután egy vágódeszkán megformázzuk és sütőpapírral bélelt hőálló tálba tesszük.
Lefedjük és egy órán át ismét kelesztjük. Egy ecsettel kissé bevizezzük a tetejét, enyhén megszórjuk graham liszttel, egy éles késsel bevágjuk a tetejét. Először 220 fokon 10 percig, majd 200 fokon fél órát sütjük. A sütőből kivéve egy ecset segítségével kissé bevizezzük, majd hagyjuk teljesen kihűlni.
Naponta új recept ötletekért, találkozzunk a FaceBook on is.
A Pikantéria Hivatalos Facebook Oldala
Forrás: streetkitchen.blog.hu