A tökéletes házi félbarna kenyér, recept

A tökéletes házi félbarna kenyér, recept

Ugye hogy nincs is jobb, mint a friss kenyér roppanós hangja?! Hát mi is így gondoljuk. Zé egy olyan szuper félbarna kenyeret mutat amibe megy egy sokféle mag, de még sört is önt bele, a végeredmény pedig egy ropogós külsejű, tökéletes állagú, félbarna kenyér.

Ha egyszer kipróbáljátok, akkor tuti nem fogjátok megkívánni a boltit. Sütésre fel!

A tökéletes házi félbarna kenyér

 

A tökéletes házi félbarna kenyérHozzávalói:

A kovászhoz:

  • 100 g teljeskiőrlésű rozsliszt
  • 50 g búzaliszt 00
  • 1 tk méz
  • 10 g élező
  • 150 g sör (Staropramen)

A kenyérhez:

  • kovász
  • 300 g sör
  • 1 kvk olívaolaj
  • 3 kvk só
  • 1 kvk méz
  • 10 g élesztő
  • 400 g BL00 liszt
  • 100 g graham liszt
  • 100 g BL80 liszt
  • 20 g dióbél
  • 20 g napraforgómag
  • 20 g tökmag
  • 20 g szezámmag
  • 1 cs. mk. köménymag
  • 10 g mák

A tökéletes házi félbarna kenyér

A kovászhoz alaposan összekeverjük a rozslisztet, fehérlisztet, élesztőt, mézet és sört és lefedve egy napot hűtőben pihentetjük.

Egy keverőtálba tesszük a kovászt, a sört, az olívaolajat, a sót, a mézet, az élesztőt, a liszteket és a magokat. Kb. 20 perc alatt összedagasztjuk a tésztát, majd letakarva fél órát kelesztjük a tálban. Ezután egy vágódeszkán megformázzuk és sütőpapírral bélelt hőálló tálba tesszük.

Lefedjük és egy órán át ismét kelesztjük. Egy ecsettel kissé bevizezzük a tetejét, enyhén megszórjuk graham liszttel, egy éles késsel bevágjuk a tetejét. Először 220 fokon 10 percig, majd 200 fokon fél órát sütjük. A sütőből kivéve egy ecset segítségével kissé bevizezzük, majd hagyjuk teljesen kihűlni.

A tökéletes házi félbarna kenyér

Naponta új recept ötletekért, találkozzunk a FaceBook on is.

A Pikantéria Hivatalos Facebook Oldala
Forrás: streetkitchen.blog.hu