Csokiba mártott muffin, recept

Csokiba mártott muffin, recept

Hívhatnánk nosztalgia sütinek is. Gyerekkoromban a hétvégék fénypontja az volt, mikor bátyáimmal elmentünk fagyizni. Én mindig “tekerős” fagyit kértem, amit csokiba mártottak. Akkor úgy éreztem, ennél finomabb dolog nincs a világon! Ez a muffin erre emlékeztet. Igaz, csak a csokiba mártogatós részében hasonlít.

Ízre pedig olyan, mintha a négercsókot rátettük volna egy fincsi tésztára. Persze ettől is olyan ragacsosak – maszatosak lettek a srácaim, mint annak idején mi…

Csokiba mártott muffin

A Csokiba mártott muffin Hozzávalói  12 darab muffinhoz:

 

  • 2 egész tojás
  • 120g cukor
  • 100 g tejföl
  • 100 g olvasztott vaj
  • 50 ml víz
  • 120 g liszt
  • 25 g kakaó
  • 1 tk sütőpor
  • 1/2 tk szódabikarbóna

Két egész tojást és a cukrot robotgéppel felvertem, majd hozzáöntöttem a tejfölt, az olvasztott vajat, és a vizet. Alacsonyabb fokozatra vettem a gépet, és kanalanként hozzádolgoztam a liszt, kakaó, sütőpor, szódabikarbóna keverékét. Beleöntöttem a muffin papírokba, kb 3/4-ig töltve azokat. Előmelegített, 180 fokos sütőben, nem légkeverésen (ez fontos!) 20 perc alatt sültek szép formásra. Miután kihűltek, elkészítettem a habot.

Egy megjegyzés ide: Sokan kérdezitek, hol lehet jó áron sötét és jó minőségű kakaót kapni. A Lidl-ben kapható kakaót próbáljátok ki, én szeretem nagyon.

Hozzávalók:

  • 3 nagy tojásfehérje
  • 140g cukor
  • 1/2 tk citromlé

Csokiba mártott muffin

Vízgőz felett dolgoztam. Fontos, hogy a felső lábas ne érjen a vízbe. Beletörtem a tojásfehérjéket, vigyázva, hogy sárgája ne kerüljön bele. Hozzáöntöttem a cukrot, és a citrom levét. Robotgép közepes fokozatán kezdtem el keverni a gőz felett. Megmértem, nekem 8 perc kellett ahhoz, hogy szép fényes kemény habot kapjak. Ekkor levettem a gőzről, és még 7 percig kevertem tovább a géppel. Ez idő alatt ki is hűlt a hab. Habzsákba töltöttem, és rányomtam a muffinokra.

1 órára betettem őket a mélyhűtőbe. Ezalatt elkészítettem a csokit.

Hozzávalók a csokihoz:

  • 150g étcsokoládé
  • 5 dkg vaj

Ezt is vízgőz felett olvasztottam meg. Együtt a csokit a vajjal. 10 percig hagytam hűlni. Ekkor kivettem a mélyhűtőből a muffinokat. Bele is lehet mártani az olvasztott csokiba, vagy kiskanállal kanalazni a tetejére. Így is-úgy is próbáltam, mindkettő jó.

Csokiba mártott muffin

Naponta új recept ötletekért, találkozzunk a FaceBook on is.

A Pikantéria Hivatalos Facebook Oldala
Forrás: falusilibak.cafeblog.hu