A tél kedvenc csemegéje: így készül a fügelekvár, recept

Egy napfényes vasárnap délelőtt találkoztunk, a kedvenc kis kávézómban, egy megkésett, álmos reggelinél: a fügelekvár és én. Azonnal tudtam, hogy ő az igazi, szerelem volt első látásra. Még szerencse, hogy nem vagyok féltékeny típus, így szívesen megosztom veled is szívem választottját. Ismerkedjetek meg a nyárízű fügelekvárral!
Így készül a fügelekvár
Különlegesebb ételeket is forgalmazó boltokban nem lehetetlen fügelekvárt szerezni, de magad is elkészítheted, ha találsz friss fügét. Néhány éve én – derekasan bevallom – még képről sem ismertem fel a friss gyümölcsöt, mert addig csak aszalt formában találkoztam vele, de ma már azért nagyobb áruházakban nem lehetetlen hozzájutni. Ha szembejönne valahol, csapj le rá, mert a fügelekvárt elkészíteni pofonegyszerű, és te is bele fogsz szeretni!
A klasszikus fügelekvárhoz nem sok mindenre lesz szükséged, 1 kg gyümölcshöz 30 dkg cukor kell, és igazából ennyi! A fügét vágd fel nyolc részre, tedd egy lekvárfőzésre alkalmas tálba, öntsd rá a cukrot, és kezdd el főzni. Vigyázz, nehogy leégjen! A füge főzés közben szétesik, de ettől még egy botmixerrel pépesítheted, ha úgy jobban szereted, bár szerintem izgalmasabb, ha marad a lekvárban valami, amit rágcsálni is lehet. Körülbelül 3-4 órán keresztül kell főzni – ha túl sok lenne a leve, merd le róla. Ha kész, szedd steril üvegekbe a lekvárt, amiket zárj le majd csavarj dunsztba, és hagyd lassan lehűlni.
Természetesen a fügelekvárt dzsemfixszel is elkészítheted, ekkor csak kövesd a csomagoláson található utasításokat, mint bármilyen más gyümölcs esetében. Ha fűszerezni is szeretnéd, akkor a fahéj, a gyömbér és a vanília a legkézenfekvőbb választások.
Mihez jó a lekvár?
A fügelekvár édes, ragacsos, és mégis van egy kis egzotikus, izgalmas mellékíze. Természetesen teheted süteménybe, kenheted pirítósra is, mint bármilyen más lekvárt, de kétség sem fér hozzá, hogy a legtökéletesebb párosítást a kecskesajttal alkotják. Lehet, hogy elsőre bizarrnak hangzik lekvárt kínálni a sajt mellé, de a sajt frissessége és a lekvár édessége tökéletesen összesimul, és például egy szendvicsben vagy salátában igazi, nyarat idéző csodát alkotnak.
Ha édességekben gondolkodsz, akkor az étcsokoládét javasoljuk a fügelekvár mellé: a csoki és a gyümölcs kombinációja mindig jó páros, és mivel ez a lekvár különösen édes, az étcsoki picit kesernyés karaktere remekül ellensúlyozza majd az ízét. Ugyancsak érdemes néhány klasszikus téli receptet fügelekvárral is kipróbálni: a rétesek, piték is szeretni fogják ezt az izgalmas újdonságot. Emellett még a rum, a dió, a mandula és a vörösbor is a fügelekvár barátja, ha ők találkoznak össze egy receptben, olyan nagy baj már nem lehet. Kísérletezz bátran az új kedvenceddel!
Naponta új recept ötletekért, találkozzunk a FaceBook on is.
A Pikantéria Hivatalos Facebook Oldala
Forrás: bien.hu