A Te Császárzsemléd

A Te Császárzsemléd

Hozzávalók:

  • 70 dkg liszt
  • 1 bögre víz
  • 1 bögre tej vagy tejföl
  • 5 dkg vaj
  • 2 teáskanál só
  • 1 teáskanál cukor
  • 2 dkg friss élesztő
  • csipet aszkorbinsav

Elkészítés:

Kenyérsütő gépbe téve dagaszd és keleszd meg a tésztát, majd kivéve pihentesd további 20 percig. Formálj belőle 12 kis zsemlét, és keleszd még 10 percig. Sodorgasd őket nagyjából 30 cm-es darabokra, két részletben, közben kicsit pihentetve.
Most jön a formázás: egy csomó a tészta közepére, majd az egyik végét hajtsd alá, a másikat meg felülről alá. Ezután keleszd még addig, míg dupla akkorák nem lesznek.

a-te-sajat-csaszar-zsemle-recep

Melegítsd elő a sütőt, és sütőpapíros tepsire helyezve, vízzel meglocsolgatva, mákkal, szezámmaggal megszórva 6 zsemlét süss meg fedő alatt 200°C-on. Fedő gyanánt használhatsz egy másik tepsit is, melynek a belsejét előzőleg vízzel kiöblítetted.

25 perc után vedd le a fedőt és süsd még 3 percig, csak hogy szép színt kapjon. Ezután jöhet hasonlóképp a maradék 6 zsemle is.