A Te Császárzsemléd
Hozzávalók:
- 70 dkg liszt
- 1 bögre víz
- 1 bögre tej vagy tejföl
- 5 dkg vaj
- 2 teáskanál só
- 1 teáskanál cukor
- 2 dkg friss élesztő
- csipet aszkorbinsav
Elkészítés:
Kenyérsütő gépbe téve dagaszd és keleszd meg a tésztát, majd kivéve pihentesd további 20 percig. Formálj belőle 12 kis zsemlét, és keleszd még 10 percig. Sodorgasd őket nagyjából 30 cm-es darabokra, két részletben, közben kicsit pihentetve.
Most jön a formázás: egy csomó a tészta közepére, majd az egyik végét hajtsd alá, a másikat meg felülről alá. Ezután keleszd még addig, míg dupla akkorák nem lesznek.
Melegítsd elő a sütőt, és sütőpapíros tepsire helyezve, vízzel meglocsolgatva, mákkal, szezámmaggal megszórva 6 zsemlét süss meg fedő alatt 200°C-on. Fedő gyanánt használhatsz egy másik tepsit is, melynek a belsejét előzőleg vízzel kiöblítetted.
25 perc után vedd le a fedőt és süsd még 3 percig, csak hogy szép színt kapjon. Ezután jöhet hasonlóképp a maradék 6 zsemle is.