A szádban „robban” – Jókai Bableves tejfölkockával
Hozzávalók és Elkészítés:
- 200 g coco paimpol fejtett bab
- 100 ml olívaolaj
- 200 ml kacsazsír
- bükkaranyosi (csekély ásványtartalmú, mély kútból érkezett) szűrt víz
A babot a bükkaranyosi vízben puhára főzzük, ezután az olívaolajjal kevert kacsazsírban vaj puhára konfitáljuk. A babot tálaláskor friss újhagyma zöldje és petrezselyem frissíti majd.
Borjúláb és malaccsülök
- 2 borjúláb füstölve
- 2 hátsó malaccsülök
- sertésháló
- füstölt szalonna
- 1 fej sonkahagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 csokor petrezselyem
- 1 ek szecsuáni bors
- 1 ek gyömbér
A borjúlábat és a malaccsülköt 2 napig só-cukoroldatban pácoljuk (80g só és 20g cukor/1 liter víz). Ezután leszárítva bükkfa és zöldtea fű keverékén (7:3 arány) 2x4o percig füstöljük. A csülköt és a lábat ezután lassan puhára főzzük a fenti ízesítőkkel.
A levet végül superbagen leszűrjük, 1 napra hűtőbe tesszük, lezsírozzuk, derítjük, a felére redukáljuk. Rizsecet, gyömbér, fokhagyma, madárcsili hozzáadásával állítjuk be az ízét. Ez lesz a leves.
Különválasztjuk a borjulábakat, ezeket kicsontozzuk, lepréseljük, tálalás előtt kétfalatnyi kockákat vágunk belőle, rápirítunk: a láb a sütőben sül lassan ropogósra.
Másfelől a malaccsülökből a húst szálaira szedjük, a bőrt és a zsírját kockázzuk. Hozzáadunk még abált füstölt szalonnát kockára vágva, és kevés redukált levet, amit előzőleg kevés növényi zselatinnal vagy agar-agarral megkötöttünk. A csülkös keveréket egy réteg sertéshálóba csomagoljuk, tálaláskor kevés olívaolajon körbepirítjuk. (A belekevert szaft a sütésnél kifolyva glasszírozza a csülköt.)
- Tejfölkocka
- 100 ml tejföl
- 100 ml joghurt (10%-os)
- 1 lap zselatin
- 5 ek meleg víz
- só, mirin, almaecet
- 2 palacsinta
A joghurtot, tejfölt az ízesítőkkel összekeverjük. A hideg vízbe áztatott, majd kicsavart zselatinlapot a meleg vízben feloldjuk, majd feloldjuk a tejfölös krémmel, dobozba öntjük, hűtőszekrényben hagyjuk megdermedni.
Amikor megdermedt, hasábokat vágunk belőle, tálaláskor palacsintatésztába göngyöljük.
Forrás: gaultmillau.hu