A spanyolok kedvenc édessége: churros csokiöntettel

A spanyolok kedvenc édessége: churros csokiöntettel

Dél-Amerikában egyébként a töltött változat a népszerűbb, a spanyolok viszont ezt a vékony, csokiszószba mártogatott verziót preferálják. Egy olajban kisütött égetett tésztáról van szó, amit illik fahéjas cukorba hempergetni. Autentikus recept következik!

A churros Hozzávalói kb. 4 személyre

A churroshoz:

  • 12 dkg puha vaj
  • ½ teáskanál só
  • 15 dkg liszt
  • 2 db tojás
  • 2,5 dl víz
  • étolaj a sütéshez
  • fahéjas cukor a meghempergetéshez

 

A csokiöntethez:

  • 2 teáskanál kukoricakeményítő
  • 5 dl tej
  • 12 dkg csokoládé
  • 3 ek barna cukor
  • 1 csipet őrölt fahéj
  • 1 csipet só
  • 2 ek cukrozatlan kakaópor

churros-csoki-ontet-spanyol-spain-espana1
A vizet a vajjal és a sóval egy edényben felforraljuk, egy mozdulattal hozzáadjuk a lisztet, intenzíven keverni kezdjük fakanállal, és ezt úgy 2 percig abba sem hagyjuk −közben a massza el fog válni az edény falától. Lehúzzuk a tűzről, és kicsit átforgatva hagyjuk hűlni 2 percig, majd egyesével belekeverjük a tojásokat is. A végeredmény egy lágy, úgynevezett égetett tészta lesz − hasonló a képviselőfánk vagy profiterol alapjához. A kész tésztát csillagcsővel ellátott habzsákba töltjük, és 10−12 centi hosszú rudakat nyomkodunk belőle közvetlenül a 170 fokos, bő olajba, és szép aranybarnára sütjük őket. A kisült churrosokat még melegen fahéjas cukorba forgatjuk.

churros

A csokiöntethez a keményítőt elkeverjük 125 ml hideg tejben. A maradék tejet kis lábosba tesszük, és alacsony láng felett felolvasztjuk benne a darabokra tört csokoládét. A csokis tejhez adjuk a keményítős tejet, a kristálycukorral, a fahéjjal, a sóval és a kakaóval ízesítjük, majd közepes lángon 15 percig főzzük (amíg besűrűsödik). Még forrón mártogassuk bele a churrost, úgy az igazi!

Churros, kész!

 

2016-os naprakész recept ötletekért, katt ide: FaceBook/Pikanteria

Forrás: streetkitchen.blog.hu