A nyár kedvence – Habart Zöldbab leves

A nyár kedvence – Habart Zöldbab leves

Hozzávalók:

  • 1 kg zöldbab
  • kacsazsír
  • édes nemes paprika
  • bazsalikom
  • kapor
  • 1 kis tejföl
  • 1 ek liszt

A zöldbab két végét levágjuk, a szárat kihúzzuk a hosszabbik oldaláról, ha van. Majd összevágjuk kis darabokra. Utána kézmeleg vízben mossuk meg a babot, hogy le is jöjjön róla minden kosz, hideg vízzel nem jön le.

habart-zold-bableves-recept

Ezután egy kisebb hagymát finomra vágunk és kevés zsiradékban (kacsazsír) elkezdünk pirítani. Amikor már aranylik, hozzáadunk kevés fűszerpaprikát (hogy a levesnek ne hófehér, hanem kicsit életteli színe legye), majd felöntjük kevés vízzel. Ezután mehet bele a zöldbab, majd felöntjük még annyi vízzel, hogy abban majd meg tudjon “kényelmesen” főni a bab, ezzel kb. a leves mennyiségét is meghatározzuk. Főzzük a levest, közben bazsalikomot, kaprot adunk hozzá, sózzuk. Amikor a bab megpuhult, a tűzhelyről lehúzom a levest, és elkészítem a habarást. Egy doboz tejfölhöz egy evőkanál liszt szükséges, ha nagyobb adag készül, akkor több doboz tejfölre is szükség lehet. A liszthez vékony sugárban öntjük hozzá lassan a vizet, miközben kevergetjük folyamatosan (ahogy kb. a palacsintatésztánál tesszük), aztán amikor már feloldottuk a lisztet, mehet bele a tejföl, ezzel is simára keverjük, majd a leves levének egy részét is lassan hozzáöntjük, és így együtt elkeverjük az egészet. Végül a habarást a leveshez öntjük, és együtt felforraljuk az egészet. Ezután jön a mágia.

A levest hideg vízfürdőre helyezzük és folyamatosan kevergetjük, amíg ki nem hűl. A vizet érdemes többször is cserélni, hogy mielőbb ki tudjon hűlni a leves, erre is azért van szükség, hogy nehogy kicsapódjon a habarás a levesben, így enyhén krémes és egységes állagú lesz a leves.

habart-zold-bableves-recept1

Kaporral, bazsalikommal díszíthetjük, érdemes ezután jól kihűteni, és így kanalazni a nyár egyik legjellegzetesebb levesét.

 

Forrás: derchef.hu