A Mátrai Jeti :) – Borzaska

A Mátrai Jeti :) – Borzaska

Hozzávalók 2 személy részére:

  • 2 szelet csont nélküli sertéskaraj
  • 80 dkg C vagy B típusú krumpli
  • 2 tojás
  • 2 púpozott evőkanál liszt + még a hússzelet megforgatásához
  • Só, bors
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 3 nagy evőkanál tejföl
  • 8 dkg reszelt sajt

 A körethez:

  • 1 fejes saláta
  • 1,2 dl olívaolaj
  • 1 teáskanál cukor
  • 0,3 dl borecet
  • 1 mokkáskanál só
  • Pár csepp frissen facsart citromlé

matrai-borzas-receprt-igazi-eredeti

1. A krumplit megpucoljuk, lereszeljük és besózva 10 percre állni hagyjuk. Konyharuhába szedjük és jó erősen kifacsarjuk belőle a felesleges levet, majd visszadobjuk egy tálba. Hozzáadjuk a tojásokat, sózzuk, borsozzuk és alaposan összeforgatjuk. Belekeverünk még 2 púpozott evőkanál lisztet és újra jól kikeverjük.

2. Egy mozsárban péppé zúzzuk a fokhagymákat egy kevés durva szemű sóval és egy evőkanál olívaolajjal.  A sertéskaraj-szeleteket finoman kiveregetjük, megszórjuk mindkét oldalukat sóval, borssal, az egyik oldalukat pedig nagyon vékonyan megkenjük a fokhagyma-krémmel is. A megmaradt fokhagymakrémet belekeverjük a tejfölbe és félretesszük.

3. Előkészítjük a köretet: a fejes salátát négybe vágjuk és folyó vízzel alaposan átmossuk, majd lecsepegtetjük. A salátaöntethez egy befőttes üvegbe töltjük az olívaolajat, a borecetet, a porcukrot, a sót és pár csepp friss citromlevet. Az egészet addig rázzuk, míg krémes állagú emulziót kapunk.

4. A fűszerezett hússzeleteket lisztbe forgatjuk és a tenyerünkben tartva egyesével beburkoljuk őket a sűrű burgonyás masszával, majd óvatosan, azonnal 160 fokos olajba helyezzük. (Nem szabad túl forró olajat használni, mert nem lesz ideje rendesen átsülni a burgonyás bundának és a húsnak!)

5. Tálalásnál tányérra dobjuk az aranybarnára sült, ropogós borzast, megkenjük a fokhagymás tejföllel és megszórjuk jó sok reszelt sajttal. Mellé teszünk egy negyed friss fejes salátát, meglocsoljuk a felrázott salátaöntettel és már esszük is!