A legőrültebb dolog, ami főtt tojással történhet: Skót Tojás

Hozzávalók, 9 db. tojáshoz:
A skót tojáshoz:
- 9 közepes méretű tojás
- 1 kg darált marhahús
- 1 tk. majoránna
- 1 tk. édes nemes pirospaprika
- 1 tk. fokhagyma granulátum
- 0,5 tk mustárport
- Só
- Bors
- Liszt, felvert tojás és morzsa a panírhoz
- Olaj a sütéshez
A házi tormakrémhez:
- Egy nagyobb torma
- 1 dl ecet / fehérborecet
- 2 tk só
- 3 tk cukor
- 2 dl víz
A sült burgonyához:
- 4-5 nagyobb krumpli
- 1 dl olívaolaj
- 1 szál rozmaring
- Só, bors
A skót tojáshoz először is a tojásokat megfőzzük. Ha a klasszikus receptúra szerinti tökéletesen megfőtt tojásokat szeretnénk látni végeredményképp, akkor kb 9-10 percig főzzük, ha szeretnénk, hogy egy kicsit folyós legyen még a közepe, akkor 6 percnél tovább ne hagyjuk őket a forró fürdőben. Továbbá a folyósság érdekében nem árt a főzés után hideg vízbe helyezni őket, hogy ne főzzék tovább saját magukat.
A húst befűszerezzük, majd összegyúrjuk az egészet. Egy vágódeszkán szétterítünk belőle egy kisebb darabot és ráültetünk egy főtt tojást. Bebugyoláljuk úgy a fűszeres húsba, hogy szépen mindenhol befedje. Ha az első kettő nem sikerül, akkor nem kell kétségbe esni, de hamar rá lehet érezni.
Ha behúsoztuk a tojásainkat, akkor jöhet a klasszikus panírozás és olajban készre sütés.
A tormakrémhez a tormát meghámozzuk, feldaraboljuk és aprítógépben megcsapatjuk. A többi hozzávalót egy kis tálban összekeverjük majd a lezúzott tormához öntjük, és aprítjuk tovább, amíg el nem érjük a kívánt állagot. Ha túl száraz lenne még egy kevés vízzel segíthetünk.
A sült burgonyához a krumplikat meghámozzuk, csíkokra vágjuk és majdnem készre főzzük őket. Egy sütőpapírral bélelt tepsire borítjuk a krumplit, ahol meglocsoljuk olívaolajjal és megszórjuk a fűszerekkel: só, bors és finomra aprított, friss rozmaring. Az egészet jól összeforgatjuk, hogy az olaj mindenhol beborítsa, így fog szép aranybarnára sülni. Ezután 200 fokon, kb 15 perc alatt megsütjük.