A kedvenc és bevált Eperlekvár receptem

A kedvenc és bevált Eperlekvár receptem

Pomázon szedtünk, szedd magad mozgalom keretében rengeteg mosolygós epret. Nem készülhetett belőlle más mint eperlekvár …

eper-lekvar-igazi-kedvenc-tuti-pikanteria-fold

Az eperlekvár Hozzávalói 1 kg eperhez:

egy tisztességes adag: 4 fős család, amit el is lehet rakni télire; ja és meg is marad úgy kb 12-15 kg 🙂

  • 1 kg eper
  • 200-230 g befőző cukor, vagy akár kristálycukor
  • 1 kk.citromsav
  • 6 g zselatin por

eperlekvár

Az eperlekvár Elkészítése :

Ha az eper hazajutott, neki is lehet állni megtisztítani / megmosni és a szárát eltávolítani. Majd le kell önteni róla a vizet és egy betárázott mérlegen ( tára: a fazék súlya visszamérve ) megmérni. A fazékban levő megtisztított eperre rá lehet önteni a cukrot és a citromsavat és pár óra hosszát állni kell hagyni. Ezen idő alatt a cukor szépen rá fog olvadni az eperre.

eperlekvár

eperlekvár

Ha ez kész; végy elő egy botmixert és igény szerint turmixold. Ha szereted a nagyobb eper darabokat, akkor kevésbé szecskázd 🙂

Majd kapcsold be a gáz vagy egyéb főzőlapot és kb 8-10 percig főzd. Közben keverd el a zselatin port egy kis cukorral és öntsd az eperhez. Felfővés után per percig még forrald a jam-et. Ha keletkezik hab, akkor azt le is lehet szedni, de nem kötelező. Tisztára mosott üvegekbe szedd majd ki, szépen törölgesd le az üvegek oldalát és zárd le az üvegeket.

eperlekvár

Végy elő egy tálcát és kb 10-5 perce , fejjel lefelé forgasd az üvegeket, hogy a levegő kiszorulhasson és ne romoljon majd meg a lekvár.

Egész éjsazkára száraz dunsztba ( a tálcán levő uvegetet, több réteg lepedővel / takaróval fedd le ) helyezd; majd reggel rakd fel a spájz polcára.

eperlekvár

eper-lekvar-igazi-kedvenc-tuti-pikanteria5

eperlekvár és kifli

eper lekvár és kifli kockás abroszon

Kellemes kikapcsolódást kívánunk és jó étvágyat kívánunk 4

Naponta új recept ötletekért, találkozzunk a FaceBook on is.

A Pikantéria Hivatalos Facebook Oldala