A kedvenc és bevált Eperlekvár receptem
Pomázon szedtünk, szedd magad mozgalom keretében rengeteg mosolygós epret. Nem készülhetett belőlle más mint eperlekvár …
Az eperlekvár Hozzávalói 1 kg eperhez:
egy tisztességes adag: 4 fős család, amit el is lehet rakni télire; ja és meg is marad úgy kb 12-15 kg 🙂
- 1 kg eper
- 200-230 g befőző cukor, vagy akár kristálycukor
- 1 kk.citromsav
- 6 g zselatin por
Az eperlekvár Elkészítése :
Ha az eper hazajutott, neki is lehet állni megtisztítani / megmosni és a szárát eltávolítani. Majd le kell önteni róla a vizet és egy betárázott mérlegen ( tára: a fazék súlya visszamérve ) megmérni. A fazékban levő megtisztított eperre rá lehet önteni a cukrot és a citromsavat és pár óra hosszát állni kell hagyni. Ezen idő alatt a cukor szépen rá fog olvadni az eperre.
Ha ez kész; végy elő egy botmixert és igény szerint turmixold. Ha szereted a nagyobb eper darabokat, akkor kevésbé szecskázd 🙂
Majd kapcsold be a gáz vagy egyéb főzőlapot és kb 8-10 percig főzd. Közben keverd el a zselatin port egy kis cukorral és öntsd az eperhez. Felfővés után per percig még forrald a jam-et. Ha keletkezik hab, akkor azt le is lehet szedni, de nem kötelező. Tisztára mosott üvegekbe szedd majd ki, szépen törölgesd le az üvegek oldalát és zárd le az üvegeket.
Végy elő egy tálcát és kb 10-5 perce , fejjel lefelé forgasd az üvegeket, hogy a levegő kiszorulhasson és ne romoljon majd meg a lekvár.
Egész éjsazkára száraz dunsztba ( a tálcán levő uvegetet, több réteg lepedővel / takaróval fedd le ) helyezd; majd reggel rakd fel a spájz polcára.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk és jó étvágyat kívánunk 4
Naponta új recept ötletekért, találkozzunk a FaceBook on is.
A Pikantéria Hivatalos Facebook Oldala