A hagyományos Gundel-palacsinta receptje

Tudtad, hogy a Gundel-palacsinta eredeti receptje nem a híres vendéglátós dinasztiához, hanem Márai Sándor feleségéhez köthető? Gundel Károly tőle kérte el, majd tette népszerűvé. Pocsayné Vincze Tünde is rengeteg bókot begyűjtött már ezzel a recepttel.
Hozzávalók 12 darabhoz:
Palacsintatésztához
- 1,5 bögre tej
- 1 bögre liszt
- 0,5 bögre szódavíz
- 2 tojás
- 1 evőkanál cukor
- 1 zacskó vaníliás cukor
- 1 csipet só
Töltelék hozzávalói
- 30 dkg darált dió
- 10 dkg cukor
- 2 dl tej
- reszelt narancshéj
- őrölt fahéj
- rumaroma
Csokikrém
- 2 dl tej
- 2 dl tejszín
- 3 tojássárgája
- 9 dkg étcsoki
- 5 dkg vaj
- 5 dkg cukor
- 2 evőkanál kakaópor
- 1 kávéskanál étkezési keményítő
- 1 csomag vaníliás cukor
- rumaroma
Díszítéshez
- 2 dl tejszín
- porcukor
Elkészítés: 40 perc, pihentetés: 20 perc, sütés: 20 perc
Elkészítés:
A tésztához tedd egy nagy tálba a lisztet, öntsd hozzá a tejet, keverd simára gépi habverővel, majd dolgozd bele a többi hozzávalót is. Arra ügyelj, hogy a tészta ne legyen se túl híg, se túl sűrű. Hagyd pihenni legalább 20 percig, majd kevés olajon süsd ki a palacsintákat.
A töltelékhez a diót daráld meg, és keverd össze a cukorral. A tejet öntsd egy fazékba, és tedd fel forrni. Ha már meleg, rakd bele a cukros diót, és főzd fel. Majd tedd félre hűlni, és ízesítsd a keveréket reszelt narancshéjjal, rumaromával, őrölt fahéjjal. Ha a töltelék egy kicsit hígnak tűnik, tehetsz bele kevés zsemlemorzsát is.
A csokikrémhez a tojássárgákat a cukorral és a vaníliás cukorral keverd habosra, majd add hozzá az étkezési keményítőt. Öntsd egy másik fazékba a tejet, és kezdd melegíteni. Ha már langyos, rakd bele az apróra tördelt csokit és a vajat, kicsivel később öntsd bele a cukros tojássárgákat, és főzz sűrű krémet. Majd keverd bele a kakaóport, a rumaromát, a végén pedig forgasd össze a keményre felvert tejszínnel.
A palacsintát rakd egy tányérra, az egyik felét kend meg a diós krémmel, és hajtsd háromszög alakúra. Szórd meg porcukorral, és öntsd le csokikrémmel. Tálalás előtt a tejszínt verd kemény habbá, töltsd nyomózsákba, és díszítsd vele a palacsintát.
2016-os naprakész recept ötletekért, katt ide: FaceBook/Pikanteria
Forrás: femina.hu