A görög muszaka receptje
A görög muszaka Hozzávalói:
- 2 ek. olívaolaj
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 0,5 kg darált marha/bárányhús
- 2-3 db szegfűszeg
- pár szem szegfűbors
- Fél tk szárított chili
- Egy kisebb darab egész fahéj
- Kevés reszelt szerecsendió
- Fél tk római kömény
- Fél tk görögszéna (opcionális)
- Só, bors
- 2 paradicsom
- 2 dl vörösbor
- 3 padlizsán
- Olívaolaj a padlizsán bedörzsöléshez
- Durva szemű só
A besamelhez:
- 60 g liszt
- 60 g vaj
- 800 ml szobahőmérsékletű tej
- Só fehérbors szerecsendió
A A görög muszaka Elkészítése:
A raguval kezdünk: egy lábasban olajat hevítünk, amin megpárolunk egy fej finomra vágott vöröshagymát. Rádobjuk a 2 gerezd finomra vágott fokhagymát, tekerünk rajta egyet és jöhet a hús. Ezt is jól összeforgatjuk és hagyjuk egy kicsit lepirulni, majd a fűszerezés következik. Ha minden fűszer belekerült 2 paradicsomot a reszelő finom oldalán lereszelünk, majd az egészet hozzáadjuk a készülő raguhoz. Felöntjük a borral és kb. 40 perc alatt készre főzzük.
A padlizsánokból vékony szeleteket vágunk és egy sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket. A felületüket bekenjük olívaolajjal, megsózzuk és bedobjuk a sütőbe 20 percre 200 fokra.
Amíg a padlizsán sül, elkészítjük a besamellt: egy lábosban megolvasztjuk a vajat, rászórjuk a lisztet, összekeverve hevítjük kicsit, de nem hagyjuk, hogy megbarnuljon. Fokozatosan, kis részletekben hozzákeverjük a tejet és minden alkalommal csomómentesre keverjük. Végül alaposan kiforraljuk és sóval, fehérborssal és friss szerecsendióval ízesítjük.
Ha elkészült a ragu és a besamel, a padlizsánok pedig megsültek, akkor jöhet az étel összerakása. Egy hőálló tálat kikenünk olívaolajjal és elkezdjük összeállítani a rétegeket: padlizsán, ragu, egy kevés besamel. Ezt még kétszer megismételjük, az utolsó réteg besamelt jó vastagra hagyva. A tetejét még megszórhatjuk egy kevés zsemlemorzsával, majd mehet be a sütőbe 180 fokra, 20-25 percre.
Naponta új recept ötletekért, találkozzunk a FaceBook on is.
A Pikantéria Hivatalos Facebook Oldala
Forrás: streetkitchen.blog.hu