A görög muszaka receptje

A görög muszaka receptje

 

A görög muszaka Hozzávalói:

  • 2 ek. olívaolaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 0,5 kg darált marha/bárányhús
  • 2-3 db szegfűszeg
  • pár szem szegfűbors
  • Fél tk szárított chili
  • Egy kisebb darab egész fahéj
  • Kevés reszelt szerecsendió
  • Fél tk római kömény
  • Fél tk görögszéna (opcionális)
  • Só, bors
  • 2 paradicsom
  • 2 dl vörösbor

A görög muszaka

  • 3 padlizsán
  • Olívaolaj a padlizsán bedörzsöléshez
  • Durva szemű só

A besamelhez:

  • 60 g liszt
  • 60 g vaj
  • 800 ml szobahőmérsékletű tej
  • Só fehérbors szerecsendió

A A görög muszaka Elkészítése:

A raguval kezdünk: egy lábasban olajat hevítünk, amin megpárolunk egy fej finomra vágott vöröshagymát. Rádobjuk a 2 gerezd finomra vágott fokhagymát, tekerünk rajta egyet és jöhet a hús. Ezt is jól összeforgatjuk és hagyjuk egy kicsit lepirulni, majd a fűszerezés következik. Ha minden fűszer belekerült 2 paradicsomot a reszelő finom oldalán lereszelünk, majd az egészet hozzáadjuk a készülő raguhoz. Felöntjük a borral és kb. 40 perc alatt készre főzzük.

A padlizsánokból vékony szeleteket vágunk és egy sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket. A felületüket bekenjük olívaolajjal, megsózzuk és bedobjuk a sütőbe 20 percre 200 fokra.

Amíg a padlizsán sül, elkészítjük a besamellt: egy lábosban megolvasztjuk a vajat, rászórjuk a lisztet, összekeverve hevítjük kicsit, de nem hagyjuk, hogy megbarnuljon. Fokozatosan, kis részletekben hozzákeverjük a tejet és minden alkalommal csomómentesre keverjük. Végül alaposan kiforraljuk és sóval, fehérborssal és friss szerecsendióval ízesítjük.

Ha elkészült a ragu és a besamel, a padlizsánok pedig megsültek, akkor jöhet az étel összerakása. Egy hőálló tálat kikenünk olívaolajjal és elkezdjük összeállítani a rétegeket: padlizsán, ragu, egy kevés besamel. Ezt még kétszer megismételjük, az utolsó réteg besamelt jó vastagra hagyva. A tetejét még megszórhatjuk egy kevés zsemlemorzsával, majd mehet be a sütőbe 180 fokra, 20-25 percre.

Naponta új recept ötletekért, találkozzunk a FaceBook on is.

A Pikantéria Hivatalos Facebook Oldala

Forrás: streetkitchen.blog.hu