A füstölés kellemes aromát ad a húsoknak, sajtoknak, zöldségeknek, de bármilyen könnyűnek is tűnik a folyamat, egyáltalán nem mindegy hogyan, mikor és meddig füstölsz. Na és hogy mivel.

A faszén grillek természetes velejárója a füst, ami ízesíti a sülő ételt. Az elektromos és a gázgrillek ezt a füstös aromát önmagukban nem képesek előállítani, így rásegítésre, füstölőfákra van szükség. Ennek a segédletnek a használata még a faszén grilleknél sem ritka, mert a faszénből keletkező füstnél sokkal finomabb eredmény érhető el a fával való sütés során. Nem kell azonban lemondani teljesen a faszénről – hiszen ennek a hőfoka jóval könnyebben irányítható, mint a fáé, ezért egyszerűbb vele dolgozni – éppen elég, ha ilyenkor is egy füstölődobozba vagy kilyuggatott alufóliába teszel fadarabokat (lehetőleg kisebbeket, 2-3 cm-eseket), amik gondoskodnak karakteresebb, esetleg gyümölcsös ízhatásról.

A füstölésre szinte bármilyen nyers fa megfelelő (tehát az előkezelt, festett, leselejtezett bútorrészek, fák kiesnek), de figyelembe kell venni, hogy az egyes fatípusok eltérő aromával rendelkeznek, másként reagálnak a füstölésre és változó az is, hogy meddig füstölnek. Fa helyett választhatod még a teát, a szénát vagy a zöldfűszert is, de ezek jóval rövidebb ideig adnak füstöt, így inkább halak vagy szárnyasok ízesítésére alkalmasak. A nagyobb, vörös húsok már testesebb fákat igényelnek, és gyakran többszöri utántöltést, mert órákig fent kell tartani a folyamatos utánpótlást.

fustoles-titkai-titok-fust

A füstölésre szánt fákat keménység szerint csoportosítják, amiből már lehet következtetni arra, hogy egy adag meddig fog égni. A puha fák rövidebb ideig használhatóak, míg a keményebbek tovább füstölnek. Túlzásba vinni viszont a füstölést sem szabad, mert az uralkodó füstös íz elnyomhatja az eredeti ízeket, és az soha nem cél egy lassú sütés alatt. Minden húsnak van egy füstölési küszöbe, amin túl már inkább ártalmas a füst, mint hasznos. Ezekről érdemes tájékozódni a grillezés megkezdése előtt. A bordák esetében például 2 óra füstölés ajánlott, de vastagabb húsok ennél többet is elbírnak.

Hogy a füstölésre szánt fa valóban csak füstöt adjon és ne égjen el gyorsan, különféle trükköket lehet bevetni. A grillekhez kapható füstölődoboz az egyik segédlet, mely távol tartja a tüzet a fától, de a füstöt engedi távozni, hogy ízesíthesse az ételt. Sokan a fadarabokat előre vízbe áztatják, hogy lassabban égjenek el, ami valóban nyújtja a füstölési időt, de a felvett víz meg is változtatja a füst ízét és összetételét, ezt is érdemes tehát bekalkulálni. A vízmentes időnyerésre a dupla csomagolás is beválik. Kétszeres alufólia rétegbe kell tekerni a fát vagy a füstölődobozon belül kell kialakítani egy plusz fészket, ami tovább őrzi az aromás füstöt.

Print Friendly, PDF & Email

Kommentek