A Birs és felhasználása

Midőn a jóképű Párisz békésen legeltette nyáját – nem sejtve, hogy valójában királyfi, és Trója vesztét hivatott előidézni –, három istennő jelent meg a legelőn aranyalmával. Héra, Athéné és Aphrodité választás elé állította őt: adja legszebbiküknek az almát. Az ifjú pásztor Aphroditénak nyújtotta oda, aki a világ legszebb asszonyának szerelmét ígérte cserébe. Ebben a pillanatban sokak sorsa pecsételődött meg – így az almáé is, amely egyes források szerint vélhetően aranysárga birsalma volt, s legkésőbb ettől kezdve a szerelem s a szépség, majd a termékenység jelképévé vált.
A kutatók ma is vitatkoznak arról, hogy a mitológiában szereplő almák valójában gránátalmák vagy birsek voltak, miután a görög kifejezés mindkettőt jelenthette. Bizonyos azonban, hogy a gránátalma is funkcionál termékenységi jelképként, s hogy most birsszezon van. Több nyelvben – például a németben is – létezik olyan lakodalmi áldás, amely sok birset kíván az ifjú párnak, értve ezen a gyermekáldást s a jó házasságot. Idős cigányasszonyok szerint terhes lánynak fogyó holdnál erős férfi vérével áztatott birset kell ennie, hogy erős legyen a gyereke.
Törökországban a birsnek nyersen élvezhető válfaja is terem, Örményországban, Iránban, Afganisztánban nagy mennyiségben nő vadon. Világszerte vagy kétszáz fajta létezik, Nyugat- és Közép-Európában azonban ennél jóval szerényebb a választék: jó, ha harminc fajtát ismerünk, a piacokon legfeljebb öt- vagy hatféle jelenik meg. Ezek közé tartozik például a Bereczki nevű magyar származású birskörte.
Plinius huszonegy nyavalyát sorol fel Historia naturalis című művének 23. könyvében, melyek ellen a birset hatékony gyógyító szerként ajánlja. A javallatok közt szerepel például az, hogy főzzük meg borban, keverjük viaszba, kenjük a fejünkre (ettől erősödik és serken a haj).
A 12. században élt Hildegard von Bingen főleg köszvény, kiütések, arterioszklerózis ellen ajánlotta a levét, az ősi indiai és kínai orvoslásban pedig főként a birs magját, pontosabban az abból kivont nyákot használták – gyulladások, torok és gyomorbántalmak ellen, külsőleg pedig égési sebekre.
Birsnyák
1 dkg birsalmamagot mozsárban megzúzunk, majd 2,5 dl vízzel kislángon sűrű péppé főzzük. Adagja naponta többször egy-egy evőkanál.
Egyszerű birslé a házipatikába
A birset letörölgetjük száraz ruhával, majd villával alaposan megszurkáljuk, s kis lábosba tesszük. Annyi vízzel töltjük fel, amennyi épp elfedi. Félórán át főzzük, ezt követően 24 órát állni hagyjuk. Végül gézen átszűrjük, a levét zárható üvegben eltesszük.
Birs és konyha
A birsalmát a háztartásokban hagyományosan főként kompótnak, zselének, birsalmasajtnak készítették el. Sok vidéken klasszikus desszert a birsalmasajt friss túrósajttal. A katalánoknál szinte minden étteremben tartják
Mióta a főzés iránt Európa-szerte felélénkült az érdeklődés, valóságos „birs-comeback” tapasztalható. A gyümölcs a fűszeres chutney-tól a curryételekig, a mártásoktól a salátákig a legkülönfélébb kombinációkban jelenik meg, lelkes amatőrszakácsok írnak róla könyveket, s interneten is receptet cserélnek: mentás birssel töltött túrógombóc szilvamártással; grépfrútos birssaláta ecetolajöntettel és csirkemellel; párolt feketegyökér- és birscsíkok céklamártással; birslepény kelkáposztával.
Ez utóbbi étel a klasszikus svájci burgonyás rösti és a német kartoffelpuffer mintájára készül: birsalmát és pasztinákot reszelünk le nagyon vékony csíkokra (zöldségreszelőn), tojással és liszttel keverjük össze, friss petrezselymet és majoránnát adunk hozzá, sózzuk, borsozzuk, lepényt formázva kis láng fölött, tisztított vajon megsütjük. Kiválóan illik hozzá például a párolt kelkáposzta és egy kevés birsvaj.
A birsvajhoz alaplevet főzünk, amely a konyhán egyébként is rendkívül sokoldalúan felhasználható: ecetolajöntetek alkotórésze, mártások alapja és ízesítője, beurre blanc (avagy vajmártás) készülhet vele. Sűrítő hatása is van, így akármit is készítünk a birsből, magas pektintartalmú héjából és magházából feltétlenül főzzünk alaplevet.
Birsalaplé és birsvaj
1 kg héj- és magházmennyiséget 1-1,25 liter vízzel öntünk fel, és egy órán át lassú tűzön főzzük. Leszűrjük, a szűrőn maradó gyümölcsmaradványokat enyhén kinyomkodjuk, a levet félretesszük.
Koncentrált birslé
1 liter birsalaplé
A birslevet cukor nélkül kis lángon sűrítjük, míg szirupszerű nem lesz, közben gyakran kevergetjük. Forrón előmelegített üvegekbe töltjük, azonnal lezárjuk.
Birsvaj sűrített birsalaplével
A birsalaplevet kislángon mézállagúra sűrítjük, ebből két evőkanálnyit kiveszünk, kevés zöldséglevessel hígítjuk, pár csepp szójaszósszal ízesítjük, majd felforraljuk. 2 dkg kockára vágott jeges vajat keverünk bele habverővel.
Forrás: gaultmillau.hu