Mandulás pisztráng, recept
A Mandulás pisztráng Hozzávalói:
- 25 dkg fehér spárga
- 2 szelet pisztráng filé
- 1,5 citrom leve
- 1 kezeletlen citrom reszelt héja
- 1/3 ek só
- 2 ek vaj
- 1 ek olívaolaj
- 10 dkg bacon
- 1 marék hántolt mandula
- frissen őrölt bors
- 1/2 csokor friss petrezselyem
A fehér spárgát megpucoljuk és levágjuk a fás végét. Egy lábasba annyi vizet öntünk, hogy a spárga zsenge részéig érjen, de azt már ne lepje be. Felforraljuk, hozzáfacsarunk egy fél citromot, beletesszük a sót és 1/2 evőkanál vajat.
Amikor ismét gyöngyözik, akkor beleállítjuk a spárgával összekötözött spárgákat és kikötözzük a lábas füléhez, hogy fixen álljanak. Addig főzzük gyöngyöző vízben, amíg meg nem puhulnak (kb. 15-30 perc).
A pisztrángszeletek mindkét oldalát sózzuk. Egy serpenyőben felhevítjük az olívaolajat és 1 evőkanál vajat. Ha kellőképpen felhevült, akkor bőrös oldalával lefelé, belehelyezzük a halszeleteket, megszórjuk frissen őrölt borssal és közepes lángon kb. 6-8 perc alatt ropogósra sütjük (Nem fordítjuk meg!). Közben a forró, vajas-olajos keverékkel locsolgatjuk a hal tetejét.
Ha elkészült, óvatosan kivesszük, egy tányérra rakjuk és egy másik tányérral lefedjük, hogy ne hűljenek ki. A bacont közepes méretű kockákra vágjuk és a serpenyőben visszamaradt zsiradékon megpirítjuk. A mandulát durvább darabokra vágjuk és a pirult szalonnához adjuk, együtt tovább pirítjuk. Végül belereszeljük a citrom hájét, hozzáadjuk a felaprított petrezselymet, egy citrom frissen facsart levét és 1/2 evőkanál vajat. A mandulás keveréket a serpenyőben félrekotorjuk és beletesszük a spárgákat, amiket egy kicsit meghempergetünk a fűszeres vajban.
A tálalás a következőképpen néz ki: a tányérra tesszük kb. a spárga felét, rá egy szelet pisztrángot, arra kanalazunk a baconös-mandulából és végül megszórjuk friss, aprított petrezselyemmel és egy kis frissen facsart citromlével. Jó étvágyat!