Gordon Ramsay – Cukkinis Gombás ínyenc Rizottó
Hozzávalók:
- 200 g rizottó rízs (Arboriot használtam)
- 3 cukkini
- 4 gerezd fokhagyma
- 200 ml fehér bor ( Orosz Gyula Virágleányka 13′)
- 600 ml csirke- vagy zöldségalaplé
- 200g gomba ( shitake gombát használtam , nagyon finom hozzá)
- parmezán
- só
- bors
- bazslikom ( sajnos ebből sem kaptam frisset, ezért tubusosat használtam. Ritkán lehet kapni, de pont kifogtam.
- Oliva olaj
- 1/2 citrom leve
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 200 C fokra, a cukkinit félbe vágjuk, a húsát átlósan mindkét irányba bevagdossuk . Sózzuk, borsozzuk, a fokhagymát összevágjuk és rászórjuk. Megkenjük egy kis bazsalikommal, meglocsoljuk oliva olajjal, rá facsarjuk egy citrom levét, és már mehet is a sütőbe.
Lábasban olajat hevítünk, majd a rizst bele rakjuk, és kb. két percig pirítjuk. Majd hozzá öntjük a bort és várunk, míg el nem párolog. Ha ez megtörtént, akkor a forrásban lévő alaplevet hozzá adjuk apránként, míg jó nem lesz a rizs. Közben a cukkinit kivesszük, hűlni hagyjuk egy keveset, aztán kikaparjuk a húsát és összevágjuk. Ezt a cukkini pépet is a rizshez adjuk, majd jól összekeverjük, és lefedjük.
A gombát szeletekre vágjuk, kicsit sózzuk, és megpirítjuk.
Ezután már tálalhatjuk is. A rizottó tetejére rakunk a pirított gombából, kis olajjal meglocsoljuk, de ez nem feltétlenül szükséges. Friss parmezánt adunk hozzá, és már ehető is ez a finomság
Ha van bazsalikom, azzal is díszíthető.
Jó étvágyat kívánok hozzá!