30 perces – foszlós sós-vajas kifli bögrésen, recept

30 perces –  foszlós sós-vajas kifli bögrésen, recept

Szerencsére nem kellett a végén csalódnom, egy kosárnyi pihe-puha, ízletes, foszlós sós kifli került a reggelizőkosárba

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre!

 

A vajas kifli Hozzávalói, 16 darab nagyobb kiflihez:

 

A tésztához:

– háromnegyed bögre 3,5%-os kefir (1 kis pohár, 150 g)
– negyed bögre étolaj (fél dl)
– szűk fél bögre 2,8%-os tej (1 dl)
– három és fél bögre fehér finomliszt ( 45 dkg)
– fél kocka (2,5 dkg) friss élesztő
– 1 evőkanál kristálycukor
– 1 tojás

vajas kifli

A sós vajhoz:

– 10 dkg puha vaj vagy margarin
– fél evőkanál só

A kenéshez:

– 1 tojás sárgája

A vajas kifli Elkészítése:

1. A tejet meglangyosítjuk egy kisebb edényben, majd belekeverjük a cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Félretesszük.
2. Egy másik kisebb tálkában a sót összekeverjük a puha vajjal, majd ezt is félretesszük.
3. Ha az élesztő felfutott, akkor egy nagyobb műanyagtálba mérjük bele a lisztet, öntsük rá az élesztős tejet, majd az összes többi hozzávalóját a tésztának, és gyúrjuk össze. Ha nagyon ragad, akkor adjunk hozzá még egy kis lisztet, ha nagyon száraz, akkor egy kis tejet, mert jól kezelhető tésztát kell kapnunk.
4. A tésztát osszuk négy részre, majd nyújtsuk őket körülbelül tányérnagyságú körökké.
5. Két lapra osszuk szét a sós-vajas keveréket, és szépen kenjük szét rajtuk egyenletesen.

vajas kifli
6. Ezután helyezzünk rá mindegyik megkent körre egy másikat, majd vágjuk őket cikkekre (már a két keletkezett szendvicskörünket:-) a következőképpen: a két lap mindegyikét nyolc-nyolc cikkre. Én pizzavágót használtam…
7. Ha mindezzel megvagyunk, már nincs is egyéb dolgunk, mint a cikkeket a hosszabbik felüktől kezdődően kiflikké felcsavarni, majd sütőpapírral bélelt tepsire helyezni őket, tojássárgával megkenni a tetejüket, és száznyolcvan fokos sütőben (alul-felül sütés programon) aranyszínűre sütni őket.

Naponta új recept ötletekért, találkozzunk a FaceBook on is.

A Pikantéria Hivatalos Facebook Oldala

 

Forrás: rupanerkonyha.cafeblog.hu