Bihardiószegi babgulyás borral bolondítva

Hozzávalók:
- 30 dkg házi szalonna
- 2 kg hagyma
- 2 kg sárgarépa
- 2 kg petrezselyem gyökér
- 2-3 db csülök
- 7 kg sertéscomb
- 5 kg bab
- 3,5 dl vörös bor
- 3,5 dl fehér bor
- 2 dl paradicsomszósz
- 1 liter olaj
- gulyáskrém
- bors
- só
- ételízesítő
- piros arany
Hány személyre: 10
Elkészítési idő: 4 óra
Az előkészítést a zöldségek tisztításával kezdjük, majd a vöröshagyma, a sárgarépa és a petrezselyem aprításával folytatjuk. A csemegepaprika és a szalonna felkockázása után, a combot, a nyers és a füstölt csülköt nagyjából azonos méretűre aprítjuk. Melegszik az olaj, pirul benne a szalonna, hamarosan jöhetnek már a belevalók.
A szalonnás olajra öntjük először a hagymát, majd a paprikát. Az így lehűtött zsiradék már nem veszélyes a fűszerpaprikára, de a folyamatos kavargatás nem árt. Amikor a csemegepaprika és a vöröshagyma átveszi a fűszerpaprika színét, hozzáadjuk a sárgarépát és a petrezselyemgyökeret. A megpárolt zöldségekre öntjük a combot és a bőrös csülköt. Adunk hozzá ízlés szerint fűszert, és megvárjuk amíg felfő. Miután felöntöttük vízzel, mehet bele a piros arany és a gulyáskrém. A borból is öntünk hozzá, mind a két fajtából (vörösből és fehérből).
Ilyenkor már körülbelül 80%os készültségű a húsunk, úgyhogy hamarosan kész is vagyunk, de most jön a lényeg, egy nagy adag bab, amit előre megfőztünk, hogy gyorsabban haladjunk ezzel az étellel. Felfőzzük, hagyjuk még rotyogni egy kicsit. Jöhet a tálalás.
Forrás:
Szerző: Hang-Kep Egyesulet