2021. szeptember 19.

Select your Top Menu from wp menus
Haribo : 17 dolog, amit nem tudtál róla

Haribo : 17 dolog, amit nem tudtál róla

Story Highlights

  • Mindenki ismeri a kis gumimacikat, melyeket ehetünk nyersen, rántva, vagy pálinkába áztatva. Most bemutatunk pár olyan titkos tényt, amit nem biztos, hogy tudtatok a gyártójáról.

A nevük nem gumimaci… nem is Haribo …

…hanem Arany Medvék (gold bears), habár valójában nem aranyszínűek csak, hanem öt különböző színben érkeznek. Mint kiderült, a gummibar szó németül radírmedvét jelent, és 1967 után ezt meg is változtatták valami étvágygerjesztőbbre.

A Hans Riegel gyártja már majd egy százada

Az idősebb Hans Riegel alapította az 1920-as években, majd a második vh. után átadta a fiának, aki egészen 90 éves korában bekövetkezett haláláig a cég feje maradt.

haribo gumicukor

Amerikában más ízük van

Nem elég, hogy az USA-ban egy ízzel kevesebb van (ott a zöld nem alma, hanem eperízű), de különböző recept alapján is készülnek.

Elfogadnak makkot fizetőeszközként

Idősebb Riegel úr hagyománya szerint, mely a 30-as években kezdődött, becserélték a makkokat az arany medvékre a gyárban, minden év október végén – ez a hagyomány még ma is él. (Mondjuk ezt megnézném – a szerk)

A reklámszövegeket is mind Riegel írta

Ifjabb Riegel nem hitt az ügynökségekben, és maga írta meg a reklámok szövegét, és a szlogent is.

haribo

Van vegetáriánus verzió belőle

Köszönhetően az ízletes sertés-zselatinnak a Haribo technikailag nem vega. Mindezek ellenére elérhető zselatinmentes Arany Medve is, főleg a vegetáriánus/muszlim piacra.

 

Az egyik gumimedvét Roosevelt után nevezték el.

A 30-as években gyártottak egy sor Teddymackó gumicukrot, Rooseveltnek nevezve, valószínűleg amiatt, mert elég gyakran tolta be az arcába a terméket.

 

Idősebb Riegel nem szórakozott…

…rögtön el is vette az első alkalmazottját, Gertrudot, aki eleinte gumimacikat szállított kerékpáron az üzletekbe, majd később világra hozta a cég következő elnökét, ifjabb Hansot.

 

Hamarosan a fogadat is tisztíccsa

A keményen dolgozó Haribo R&D részlege fejleszt most egy olyan terméksort, amelyben a gumiba a fogvédő xylit található – és még vitaminok is lesznek benne állítólag!

 

Egyik cukorkájuk szó szerint “egy fenék, fülekkel”

És még az Amazonon is megvásárolhatod őket!

haribo

Egészen mostanáig a homlokukat ráncolták

Eredetileg az összes Arany Medve homloka ráncos volt (valószínűleg mert sejtették, mi fog következni), egészen 2007-ig, amikor is hatalmas mosolyt varázsoltak rá.

A cukormentes macik lehet, hogy megölnek!

A cukor behelyettesítésére használt Lycasin miatt fogyasztók erőteljes emésztési problémákra panaszkodtak. Pár idézet az idevágó webáruház kommentjei közül: “vicces kis tréfa a bélrendszerednek” “ezek a sátán medvéi” “egészen biztos vagyok benne, hogy elvesztettem egy vesémet”.

A lószív, amelyet Daenerys evett a Trónok Harca első évadában, valószínűleg haribo gumimaciból volt

A Trónok Harca Wikipedia szócikk idevágó bejegyzése szerint egy “gumimaci-szerű anyagból készült”, ami úgy hangzik, mintha sok kicsit pakoltak volna egybe.

Az emberek gumi-művészetet árulnak…

…ami ráadásul drága! Ez a darab például 6500 dollár volt.

100 millió cukorkát gyártanak naponta

Ifjabb Riegel régebben ott állt a gyártósor végén, úgynevezett tesztelési célzattal. Ja, nyilván nem csak halálra akarta magát enni a kedvenc produktumaival.

Visszautasították Warren Buffet-et

 

warren-buffett-haribo

 

Mivel még mindig családi cég, a receptet és a pénzügyi részleteket sem hozzák nyilvánosságra. Szerencsére van, aki felismer, ha megkóstol egy jó befektetést, és még 2008-ban tett nekik egy ajánlatot, amit úgy, ahogy volt vissza is küldtek a feladónak. Ifjabb Riegelt amúgy sem a pénz motiválja saját elmondása szerint, sőt, azt se tudja már, mikor szerezte meg az első millióját.

És legvégül… szerezhetsz Gumimacis mell implantátumot is.

 

Először erre mi is azt hittük, hogy egy vicc, pedig nem. 2006 óta teljesen legálisan ültethetőek be ilyenek, amik mind állagra és érzésre is tökéletesen megfelelnek a gumimaciknak. Ha te is szeretnél, kattints ide, ha pedig ismersz olyat, akinek van ilyen, írj nekünk!

Forrás: streetkitchen.blog.hu

Print Friendly, PDF & Email

Kommentek

Related posts

EZT OLVASTAD MÁR?
Pulled pork szendvics – Wasabis tormakrémmel, recept

A Pulled pork szendvics Hozzávalói: A csülök főzéshez: 1 db natúr, csontos csülök 1 db zellergumó, ha van leveles 2...

Close