10 perces, Friss Citrusos PALACSINTA – recept
A Citrusos palacsinta rövid története: Történt egy vasárnap délután, keresgettünk a kamrában, de semmi édeset nem találtunk, sőt még a hűtőben sem. Nem kellett sokat gondolkodni, így született meg a nagy ötlet , hogy palacsintát készítsünk. Még szerencse, hogy a Niki a feleségem közbeszólt, mert ez a recept nem lenne citrusos …
A Citrusos PALACSINTA Hozzávalói kb 20 db
- 70 dkg liszt
- 2 db vaníliás cukor
- 2 db tojás
- 1 dl étolaj a tésztába
- 2 ek cukor
- tej, szóda
- 1 kk só
- 1 citrom héja
- 1 narancs héja
- 1 mandarin héja
A Citrusos PALACSINTA elkészítése:
Egy nagyobb keverőtálba öntöttem először a lisztet, majd a tojásokat, vanília cukor, só, kristálycukor; mandarin, citrom, narancshéj.
Majd elkezdtem folyamatos kevergetés mellett hozzáadni a szoba hőmérsékletű tejet és a szódát ( arányában több tejet, mint szódát – a pontos mennyiséget nem írom le mert már nem emlékszem 🙂 mennyit vesz fel, de látni fogod – folyós masszát kell kapnod, ami nem annyira híg ahhoz, hogy süthető legyen a citrusos palacsinta ).
FONTOS: mindenképp 8 vagy 12 szálas szakács habverőt használj; ha ezt teszed, akkor szép simára lehet kikeverni a palacsinta tésztáját – nem ok csak a fakanál, stb … használata !
Hevíts fel egy igazi lapos falú palacsintasütőt – javaslom, ha hozzájutsz francia palacsintasütőhöz, akkor vedd meg azt – önts bele egy pici étolajat, hevítsd, majd mehet bele a citrusos palacsinta tésztája.
Fontos, hogy inkább kevesebb tésztát tégy a merítő kanálban és gyorsan forgasd a palacsintasütő serpenyőt, hogy szép vékony, pihe-puha palacsinta tésztát kaphass! Én általában takarék lángot használok, de semmiképen nem a legmagasabb gáz fokozatot, mert hamar megéghetnek a palacsinták. Figyelj arra, hogy a serpenyő egy picit inkább mindig olajos legyen, hogy könnyed kézmozdulatokkal lehessen megfordítani a palacsintákat; ne kelljen sokat rázogatni a palacsintasütőt.
Fordítsd meg a tésztát – lehetőleg ne használj hozzá segédeszközt, így kisebb az esély, hogy megsértsem a palacsintákat. Majd süsd meg szép arany barna pöttyösre a másik oldalát is.
Töltsd meg kedvedre töltelékkel; én narancs illetve meggy lekvárt használtam. Majd a szervírozáshoz szitáld meg a tetejét porcukorral.
Jó étvágyat kíván a Pikantéria csapata!
Naponta új recept ötletekért, találkozzunk a FaceBook on is.
A Pikantéria Hivatalos Facebook Oldala