Zöldbabos quiche, recept

Zöldbabos quiche, recept

 

Én a három napos özönvíz alatt is megpróbáltam úgy csinálni, mintha nyár lenne, és  például ezt a gyönyörű zöldbabos quiche-t sütöttem (ejtsd: kis), ami egy francia sós lepény. A vajas omlós tésztában egy tejszínes-tojásos-sajtos töltelék van, amit bármivel fel lehet dobni, most épp friss zsenge zöldbabot tettem ra, de ízlés és szezon szerint gyakorlatilag bármi kerülhet bele. A klasszikus lotharingiai quiche-t például pirított baconnel töltik, szóval nem feltétlenül kell vega verziókban gondolkodni.

Zöldbabos quiche

Ez egy alaprecept, tényleg csak a fantázia szab határt annak, ki hogyan variálja.

A Zöldbabos quiche Hozzávalói:

a tésztához:

  • 200 g finomliszt
  • egy jó nagy csipet só
  • 150 g hideg vaj
  • 1 tojássárgája
  • kb 3-4 ek. hideg víz

a töltelékhez:

  • 250 ml tejszín
  • 3 tojás
  • 50 g sajt (én most masdaamert használtam, de bármilyen kicsit intenzívebb ízű sajt megteszi)
  • zöldbab (nem mértem, de kb 150 g lehetett, amit beleraktam)
  • só, bors
  • 1 csokor friss kapor finomra vágva

A tésztához a lisztet és a vajat gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk, vagy aprítógépbe tesszük és morzsás állagúra keverjük. Hozzáadunk egy jó nagy csipet sót és a tojássárgát, majd annyi vizet, hogy jól formázható tésztát kapjunk. Folpackba csomagolva fél órára a hűtőbe tesszük.

Zöldbabos quiche

A töltelékhez alaposan elkeverjük a tojásokat a tejszínnel, majd megborsozzuk, gazdagon megsózzuk (nem érdemes finomkodni a sóval, a tojás és a tejszín meglepően sok sót felvesz, ha sótlan lesz a töltelék, az nem jó). Belekeverjük a reszelt sajtot és az apróra vágott kaprot is, és félretesszük.

A tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk és egy piteformába simítjuk, én most egy 20x25cm-es szögletes formát választottam (a kivehető aljú a legjobb), de így még ki is maradt egy pici, egy nagy köralakúra is elég a tészta.

Villával megszúrkáljuk és pár percre még visszatesszük a hűtőbe.

A quiche folyós tölteléke eláztatná a nyers tésztát, így mindenképpen elő kell sütni a tésztát “vakon” (egy sütőpapírral és vaalmi nehezékkel kibélelve), hogy a végén a lepény alja is ropogósra és ne “szalonnásra” süljön. Van aki ezt elhagyja, sok recept simán beleönti a tölteléket a nyers tésztába, de én őszintén szólva még sosem ettem jó quichet, amit nem sütöttek elő. Szóval szerintem ezt a lépést nem érdemes megspórolni.

A tésztát kibéleljük egy sötőpapírral és beleöntünk annyi száraz babot/rizts/lencsét nehezékként, ami jól lenyomja, hogy sülés közben ne emelkedjen fel. 200 fokon sütjük így 10 percig, majd kivesszük a papírt és a nehezéket és még 3 percre visszatesszük, hogy kapjon egy kis színt.

Utána beleöntjük a tölteléket, és szépen elrendezzük rajta a zöldbabokat, sütő hőmérsékletét 180 fokra mérsékeljük és 25-30 perc alatt készre sütjük.
Ha nagyon barnulni kezdene a teteje, akkor idő közben letakarjuk egy alufóliával, de a tölteléknek meg kell szilárdulnia, akkor jó. 25 perc sütés után a babok még egy picit roppanósak maradnak, ha valaki szeretné, hogy teljesen puhák legyenek, akkor érdemes forró vízben pár perc alatt előfőzni őket, és úgy tenni a töltelékre sütés előtt.

Az elkészült quichet pár perc pihentetés után kivesszük a formából (ha kivehető aljút használtunk), majd langyonsan szeleteljük és tálaljuk. Friss salátát, vagy akár kovászos uborkát kínálunk mellé.

Zöldbabos quiche

Forrás: rozekacsa

Print Friendly, PDF & Email

Kommentek

Kapcsolódó cikkek

Kérjük iratkozz fel Youtube csatornánkra is!

Köszönjük!

EZT OLVASTAD MÁR?
Vörösboros marharagu sütőtökkel
Vörösboros marharagu sütőtökkel, recept

  Lélekmelengető nem csak egy süti lehet (bár leginkább az),...

Close