Zalában Dödölle, Somogyban Gánica, recept

Zalában Dödölle, Somogyban Gánica, recept

Story Highlights

  • Úgy tűnik, a lusta asszonyok régen mindig valami egyszerű túrós süteménnyel húzták ki magukat a főzés alól.

A fél gyermekkoromat Somogyban töltöttem. Imádtam nagymamám receptjeit, főztjét, soha nem éheztünk nála. Szeretem megosztani a Tőle, ránk maradt recepteket, Anyukám is így készíti, tőle tanultam ezt az ételt.

Amikor tavaly az Őrségben jártunk, mindenképpen szerettem volna enni Dödöllét. Találtunk is egy helyet a bicikli túránk közben, ahol megálltunk és nagyon finomat ettünk. Megláttam, hogy van Dödölle is, persze, hogy megkóstoltam a többiekkel együtt. Mindenkinek nagyon ízlett. Ma reggel ez a túra jutott eszembe, el is döntöttem, hogy Dödöllét készítek. Ezt a receptet hoztam ma el Nektek:

Zalában Dödölle, Somogyban Gánicahoz Szükségünk lesz:

  • 1 kg burgonyára
  • 2 fel vöröshagymára
  • 1 evőkanál pirospaprikára
  • annyi lisztre, amennyit a burgonya felvesz (nekem egy 4 evőkanál lisztet jelentett)
  • zsír a hagyma dinszteléshez
  • só ízlés szerint
  • Tejföl a tálaláshoz

Zalában Dödölle, Somogyban Gánica

Először a krumplit meghámozzuk, kockára vágjuk és annyi vízben elkezdjük főzni, amennyi éppen, hogy ellepi:

Közben a hagymát felszeleteljük, zsíron megfonnyasztjuk:

Ha a hagyma elkészült, a tűzről félrehúzzuk és beletesszük a pirospaprikát. Az egészet alaposan összekeverjük.

Ha a krumpli megfőtt, fontos, hogy a vizet nem öntsük le róla. Fogunk egy krumplinyomót és abban a vízben összetörjük, amiben megfőztük.

Eztán nem zárjuk el alatta a lángot, elkezdjük adagolni a lisztet. Mindig egy keveset, jó alaposan dolgozzuk el, igazi karmunka Figyelni kell, mert könnyen leég, szóval gyorsan kell dolgoznunk.

ganica-dodolle2

Ezután egy tepsibe tesszük a lesütött hagymát. Egy fakanállal kiveszünk egy nagyobb darabot a masszából és egy kanál segítségével kis “felhőszerű” labdákat halmozunk a tepsibe. Fontos, hogy a kanalat a labdák készítésénél mártsuk zsírba, mert így nem fog rátapadni a kanálra, könnyen belecsúszik a tepsibe. Ezt addig folytatjuk, míg el nem fogy a masszánk.

Ezután nincs más dolgunk, mint az előmelegített sütőbe tesszük, úgy jó, ha lepirul egy kicsit az alja. Nagyjából 20-25 perc alatt kész is van.

Tudom, nem egy fogyókúrás étel, de egyszerűen annyira finom, hogy ennek nem lehet ellenállni.

Tejföllel tálaljuk, úgy az igazi!

Boldog Jó étvágyat kívánok!

Naponta új recept ötletekért, találkozzunk a FaceBook on is.

A Pikantéria Hivatalos Facebook Oldala

Forrás: sajatotthonprojekt.cafeblog.hu

Print Friendly, PDF & Email

Kommentek

Kapcsolódó cikkek

EZT OLVASTAD MÁR?
3 isteni házi fűszervaj recept

Mi odáig vagyunk a fűszervajakért legyen szó egy jó steakhez...

Close