Vadas-őz pörkölt gombamártással, Paleo rajongóknak (glutén-, cukor- és laktóz mentes), recept

Vadas-őz pörkölt gombamártással, Paleo rajongóknak (glutén-, cukor- és laktóz mentes), recept

Akinek ismerős a recept, annak: igen, ezt is a Kifőztük 10.-es számában olvashattad!

Az őz pörkölt különleges íze az igazán zöldséges vadas mártással tökéletes harmóniában van, de ha igazán ínyencek vagyunk, megspékelhetjük egy kis pikáns gombamártással, mellyel ez az ünnepi étel igazán különleges fogássá emelkedik. Azok számára is tökéletes és kiadós főétel, akik nem esznek hozzá köretet.

 

Vadas mártás(6 főre)

  • 50 dkg sárgarépa
  • 20 dkg petrezselyem

  • ½ karalábé

  • 1kis fej kelkáposzta
  • 1 kis gumó zeller
  • 3 nagy vastag húsú magyar paprika
  • 6 nagy szem paradicsom
  • só,bors,babérlevél ízlés szerint
  • 2 evőkanál méz
  • 2 evőkanál mustár
  • 1 evőkanál piros paprika
  • 2 evőkanál kukorica keményítő

Az zöldségeket egy magas lábasba tesszük, és puhára  főzzük a sóval,borssal,babérlevéllel.

Ezután kézi turmixszal összetrumixszoljuk.

Összekeverjük a meglangyosított mézet és mustárt, piros paprikát, kukorica keményítőt, majd hozzákeverjük az összeturmixszolt zöldségekhez.

Őz pörkölt

  • 2kg őz hús
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 1 nagy póréhagyma
  • 4nagy paprika
  • 4 paradicsom
  • ízlés szerint só, bors, piros paprika

Felkockázzuk a húst, a zöldségeket pedig nagyon apróra aprítjuk. Egy nagy lábasba tesszük a húst, majd arra rétegezzük a zöldségeket: először a vöröshagymát, majd a póréhagymát, paprikát és végül a paradicsomot. Megszórjuk ízlésünknek megfelelő sóval, borssal és piros paprikával. Alacsony lángon, fedővel a tetején hagyjuk főni, amíg a hús megpuhul (kb. 2 óra), néha megkevergetve és megrázva az edényt.

Gombamártás

  • 1póréhagyma
  • 35 dkg gomb
  • 1 evőkanál kacsazsír
  • 1 paprika
  • 1tk pirospaprika
  • 1 evőkanál  kukorica keményítő
  • 1dl kókusztej
  • ízlés szerint só, bors
  • 1 csokor petrezselyemzöld

Az aprított póréhagymát és paprikát a kacsazsíron megfuttatjuk, majd hozzáadjuk a vékony szeltekre vágott gombát és puhára dinszteljük. Egy bögrében összekeverjük a kókusztejet, sót, borsot, piros paprikát és kukorica keményítőt, majd ráöntjük a már puhára főtt gombára, kis lángon kevergetve hagyjuk besűrűsödni. Végül meghintjük petrezselyemmel.

Vadas-őz pörkölt gombamártással, Paleo rajongóknak (glutén-, cukor- és laktóz mentes)

Forrás: pocakpanna

Print Friendly, PDF & Email

Kommentek

Kapcsolódó cikkek

EZT OLVASTAD MÁR?
Lengyel szerelem újramelegítve: Savanyú káposzta főzelék füstölt sajttal, hurkával és kolbásszal (glutén-, laktóz-, és cukor mentes)
Lengyel szerelem újramelegítve: Savanyú káposzta főzelék füstölt sajttal, hurkával és kolbásszal (glutén-, laktóz-, és cukor mentes), recept

  "Csak a káposzta jó újramelegítve." Mindenkinek ismerős a mondás,...

Close