Töltött tojás – Akár Húsvétra is

Töltött tojás – Akár Húsvétra is

Story Highlights

  • Töltött tojás - Akár Húsvétra is

A Töltött tojás Hozzávalói

 

  • 10 db tojás
  • 2 db közepes cékla
  • 2 púpozott teáskanál só
  • 3 evőkanál borecet

A tojásos krémhez:

  • A tojások kiszedett sárgája
  • 3 nagy evőkanál majonéz
  • 1 evőkanál tejföl
  • 1 teáskanál kurkuma
  • 1 kis csokor finomra aprított snidling
  • Só, bors

A Töltött tojás Elkészítése:

1. A tojásokat megfőzzük:  egy edénybe tesszük  és felöntjük annyi hideg vízzel, hogy 2-3 centire ellepje őket. Fedő nélkül főzni kezdjük és forrástól számított 1 perc után levesszük a tűzről, lefedjük és 12 percig állni hagyjuk, majd hideg vízben lehűtjük.  (Hagyományos módszerrel is megfőzhetjük persze a tojásokat, de így szebb marad a sárgájuk).

2. A tojásokkal párhuzamosan elkészítjük a céklás színezőlevet is: a céklát megpucoljuk, kisebb darabokra vágjuk, hozzáadjuk a sót, borecetet és felöntjük annyi vízzel, hogy bőven ellepje a céklákat. 20 percen keresztül főzzük, majd félretesszük kihűlni.

3. A tojásokat megpucoljuk, egy tálba tesszük őket és rájuk szűrjük a cékla levét. Ha nem lepi el teljesen a tojásokat a lé, akkor vízzel pótoljuk a mennyiséget. Hagyjuk ázni a tojásokat kb. 25 percig, majd leszűrjük őket (a lében további tojásokat is festhetünk még később!), leitatjuk a nedvességet és a szép lila festett tojásokat félbevágjuk.

Töltött tojás

4. Elkészítjük a tojás töltelékét: a tojásokat a sárgája körül óvatosan megnyomkodjuk, így elválik a fehérjétől és könnyen ki tudjuk belőle nyomni. Az összes sárgáját egy tálba gyűjtjük, alaposan összetörjük egy villával, majd hozzáadjuk a többi alapanyagot is. Habverővel vagy villával simára keverjük. A majonéz és tejföl mennyiségét folyamatosan adagolva állítjuk be, hogy krémes, de azért formatartó sűrűségű tölteléket kapjunk. Sóval, borssal ízesítjük. A tojáskrémet habzsákba töltjük, elkötjük a száját és tálalásig hűtőbe tesszük. Habzsák nélkül persze kávéskanállal is megtölthetők a tojások, csak kicsit macerásabb a dolog.

5. A tojásfehérjébe visszatöltjük a kész, lehűtött krémet, a tetejét megszórjuk kevés friss zöldfűszerrel, lefotózzuk, hogy már megint milyen menőt főztünk és kipostoljuk valamelyik közösségi oldalra.

Forrás: streetkitchen.blog.hu

Print Friendly, PDF & Email

Kommentek

Kapcsolódó cikkek

EZT OLVASTAD MÁR?
Benedict tojás kaláccsal – akár Húsvétra is

A Benedict tojás kalácsal Hozzávalói 4 személy részére: 4 db...

Close