Tökéletes bolognai cannelloni, recept

Tökéletes bolognai cannelloni, recept

Vannak ételek, amiket egyszerűen mindenki szeret, ilyen például a bolognai cannelloni. Órákon keresztül rotyogó ragu cannelloni tésztába töltve, rengeteg besamel mártással leöntve és parmezánnal összesütve. Na ilyen egy tökéletes kaja, próbáljátok ki!

A Tökéletes bolognai cannelloni Hozzávalói:

A raguhoz:

  • 1 nagy vöröshagyma
  • 1 közepes sárgarépa
  • 2 szál angolzeller
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 400 g darált marhahús
  • 400 g passata di pomodoro (passzírozott paradicsom)
  • 1,5 dl jófajta száraz vörösbor
  • 1 tk szárított oregano
  • 0,5 tk szárított kakukkfű
  • 1 marék friss bazsalikom
  • só, bors
  • olívaolaj
  • 0,5 dl tej

A besamelhez:

  • 4 dkg vaj
  • 4 dkg liszt
  • 6,5 dl tej
  • 0,5 mokkáskanál szerecsendió
  • só, fehérbors

Az összeszereléshez:

  • 20 db canelloni cső
  • 2 nagy marék reszelt parmezán

Tökéletes bolognai cannelloni

A bolognai raguval kezdünk: finomra aprítjuk a vöröshagymát és egy löttyintésnyi olívaolajon párolni kezdjük. A sárgarépát megtisztítjuk, majd lereszelve a hagyma mellé dobjuk, ahogyan az apró szeletekre vágott angolzellert is. A soffritonak is nevezet zöldségalapot pirítgatni kezdjük, majd 3-4 perc után beletörjük a fokhagymákat is. Újabb 2 perc párolás után a zöldséges alapra dobjuk a darált marhahúst, amit kevergetve szépen fehéredésig pirítunk a lábasban. Ezután hozzáadjuk a passata di pomodoro-t, vagyis a passzírozott paradicsompürét és a vörösbort. Ízesítés következik: só, bors, szárított oregano és kakukkfű kerül bele. Lefedve minimum 1,5 órán át főzzük, amíg a zöldségek teljesen eltűnnek benne. Ekkor elkeverjük benne a kevés tejet és a finomra vágott bazsalikommal ízesítjük, majd elzárjuk alatta a lángot.

A besamel mártáshoz a vajat felolvasztjuk egy lábasban, majd hozzáadjuk a lisztet és egy habverővel addig keverjük, amíg csiriz-szerű állagot kapunk. Részletekben elkezdjük adagolni hozzá a tejet és addig kevergetjük, amíg szép, homogén mártást kapunk. Ekkor sóval, fehérborssal és őrölt szerecsendióval ízesítjük.

Az cannelloni összeszereléséhez egy 24X14 méretű hőálló tál aljára öntünk egy keveset a besamel mártásból. Ezután a tésztacsöveket egy kiskanállal elkezdjük megtölteni a raguval, törekedve arra, hogy minél több kerüljön beléjük. Ha a csövek már a tálban pihennek, meglocsoljuk az egészet egy újabb adag mártással, majd megszórjuk reszelt parmezánnal, erre pedig ismét raguval töltött csövek kerülnek. Újabb adag besamel és egy végső löket parmezán kell rá és az egész bekerül a 180 fokos sütőbe, ahol 40 perc alatt elkészül. Tálalás előtt fél órát pihentetjük ééés jól megesszük.

 

Streetkitcehen

Print Friendly, PDF & Email

Kommentek

Kapcsolódó cikkek

EZT OLVASTAD MÁR?
Paradicsomos káposztafőzelék gombafasírttal
Paradicsomos káposztafőzelék gombafasírttal, recept

A Paradicsomos káposztafőzelék gombafasírttal Hozzávalói 4 személyre: 1 kis fej...

Close