Tempura – az egészségesebb “bunda”,recept

Tempura – az egészségesebb “bunda”,recept

Mi a tempura?

A tempurát első sorban a japán konyhából ismerjük, holott ezt a főleg hal és zöldségételt aspanyolok, és portugálok honosították meg Japánban a XVI. Században. Nem bonyolult az elkészítése, ha tisztában vagyunk pár trükkel. Lássuk hát, mik is ezek. A tempura nem más, mint frissen sütött hal, illetve zöldség, ami kívül ropog, belül lágy, a zöldségek esetében friss, zamatos, lényegét a bundája adja, aminek az elkészítését most meg is mutatom. Ezt a receptet egy andalúz séftől tanultam, garantáltan autentikus, és nagyon finom.

Mitől egészségesebb a Tempura ?

A jéghideg víz hozzáadása miatt ropogósabb lesz a bunda, kevesebb zsíradékot tud felszívni. Amennyiben pl tönkölylisztből csinálod a tempurát, ez is segíti, hogy egészségesebb legyen

 

Tempura

Trükkök, amitől tökéletes lesz a tempura

  • A zöldségeket vágjuk vékony szeletekre, a halat pácoljuk 30 percet enyhén savas, fűszeres páclében.
  • A panírt közvetlenül a sütés előtt keverjük ki.
  • Nagyon forró, bő olajban süssük ki.
  • Attól függően, hogy vékony vagy vastagabb panírt szeretnénk az ételek köré, hígabb vagy sűrűbb lehet a masszánk.
  • A ropogósság kedvéért érdemes különböző lisztek keverékéből elkészíteni a panírt. De természetesen egyféléből is készíthető, ez már ízlés dolga. A tempura gluténallergiás változatban is elkészíthető.
  • A panírhoz jéghideg vizet kell adnunk, ami szintén a ropogósság miatt lényeges. Ez gyakorlatilag a tempura TITKA.
  • Forgassuk meg a darabolt ételeket a panírban, és már mehet a forró olajba minden.
  • A tempurát sokkal bonyolultabb előkészíteni, mint megsütni. Egészen kis mennyiségű zöldségből egész komoly „rakás” készíthető.

Tempura

Andalúz tempura (bunda) készítése

Hozzávalók a tempurához:

  • 100 g kukoricaliszt
  • 30 csicseriborsó liszt
  • 50 g búzaliszt
  • 100 ml jeges víz

A liszteket összeöntjük, majd a jeges vízzel csomómentesre keverjük.

Zöldségek, amiket lehet tempurában sütni

 

  • cukkini
  • sárgarépa
  • zeller
  • paszternák
  • pak choi
  • spenót
  • édeskömény
  • tök
  • brokkoli rózsák, stb….

Tempura

Forrás részben, innen: ritakonyhaja.hu

Print Friendly, PDF & Email

Kommentek

Kapcsolódó cikkek

Kérjük iratkozz fel Youtube csatornánkra is!

Köszönjük!

EZT OLVASTAD MÁR?
Puha sütőtökös cupcake, recept

Várakozásom ellenére, harmadik gyermekünk még mindig odabent bulizik. Először értékeltem tapintatosságát, hogy megvárta, amíg előkészülünk, a fogadásához és Karácsonyra, de...

Close