2020. október 24.

Select your Top Menu from wp menus
Tanyasi kakas pörkölt, recept

Tanyasi kakas pörkölt, recept

 

Zsaniék örököltek egy gyönyörű szépen feldolgozott kakast Márk nagymamájától, így adott volt, hogy az első receptünk alapanyaga a romák körében nagyon népszerű kakas lesz. Mivel a roma ételek nyilvánvalóan nagy hasonlóságot mutatnak a paraszti-falusi konyhával, így a kakas illetve a kakaspörkölt is egy nagyon jellemző és kedvelt a cigány konyhaművészetben. Ezerféle ízesítéssel, elkészítési módon találkozhatunk vele, nagyon sokszor bográcsban, lecsósan készítik.

Receptünk másik fontos elemét, egy gyönyörűséges fehér cserépedényt pedig még a pápai bolhapiacon szereztem nagy alkudozások árán. (Végül igen jutányos áron;))

A főzés körülményeiről pedig csak annyit szeretnénk mondani, hogy az akkor 10 hónapos Janó nem igen értékelte, hogy mi ketten csak úgy sürgünk-forgunk nélküle, így végig a karomból kísérte az eseményeket. (most pedig jó roma fiúhoz illően épp itt ül az ölemben)

A Tanyasi kakas pörkölt Hozzávalói ( a kakas méretétől függően 4-6 személy részére):

 • 1 feldolgozott kakas
 • 6 ek Zsír
 • 2 Hagyma
 • 2 Paradicsom
 • 3 Paprika
 • 1 Erőspaprika
 • Bors
 • Pirospaprika

A Tanyasi kakas pörkölt Elkészítése:

 1. A kakast szépen megmossuk, feldolgozzuk.  Nekünk szerencsénk volt, egy gyönyörű kakast kaptunk, nagyon szépen előkészítve. Mivel a recept nagyon kevés alapanyagot tartalmaz, így a kakas minőségén áll vagy bukik az étel sikere. A mi kakasunk nagyon fiatal, „zsenge” volt. Ennek egyik nagy előnye, hogy jelentősen rövidül az elkészítési idő, és nem lesz rágós. Hátránya viszont, hogy a kakasra jellemző markáns íz és állag eléggé volt jelen az edényben.
 2. Ha ezekkel végeztünk, a hagymát, a paprikát, az erőspaprikát, és a paradicsomot megmossuk, felvágjuk, majd a cserépedénybe tesszük a kakassal együtt. A cserépedény használata különösen praktikus a kakasos receptek esetén, és jelentősen csökkenti az elkészítési időt, és nincs más dolgunk csak belepakolni a hozzávalókat. Imádom…
 3. Ezek után már csak annyi van hátra, hogy egy evőkanál segítségével zsírt rakunk a cserépedénybe, majd ízlés szerint sózunk, borsozunk, pirospaprikázunk. Szükség esetén pici vizet öntünk rá. Előmelegített sütőben, 180 fokon másfél óráig sütöttük. Ez az idő természetesen változó a kakas korának megfelelően.
 4. Hagyományosan túróscsúszával, hasogatott tésztával illetve kapros-juhtúrós derelyével tálaljuk, de egyszerű bodaggal is kitűnő. ( Ezekről kicsit később szólunk még.)

tanyasi kakas pörkölt

Jó étvágyat!

forrás: romanigastro.blog.hu

Print Friendly, PDF & Email

Kommentek

Related posts

EZT OLVASTAD MÁR?
Bárány tekercsek paradicsom szószaban,
Bárány tekercsek paradicsom szószaban, recept

  Ha rajtam múlik egész évben bárányt eszünk, de így húsvét közeledtével igazán időszerűvé is vált az alapanyag használata. Az...

Close