Tanyasi kakas pörkölt, recept

Tanyasi kakas pörkölt, recept

 

Zsaniék örököltek egy gyönyörű szépen feldolgozott kakast Márk nagymamájától, így adott volt, hogy az első receptünk alapanyaga a romák körében nagyon népszerű kakas lesz. Mivel a roma ételek nyilvánvalóan nagy hasonlóságot mutatnak a paraszti-falusi konyhával, így a kakas illetve a kakaspörkölt is egy nagyon jellemző és kedvelt a cigány konyhaművészetben. Ezerféle ízesítéssel, elkészítési módon találkozhatunk vele, nagyon sokszor bográcsban, lecsósan készítik.

Receptünk másik fontos elemét, egy gyönyörűséges fehér cserépedényt pedig még a pápai bolhapiacon szereztem nagy alkudozások árán. (Végül igen jutányos áron;))

A főzés körülményeiről pedig csak annyit szeretnénk mondani, hogy az akkor 10 hónapos Janó nem igen értékelte, hogy mi ketten csak úgy sürgünk-forgunk nélküle, így végig a karomból kísérte az eseményeket. (most pedig jó roma fiúhoz illően épp itt ül az ölemben)

A Tanyasi kakas pörkölt Hozzávalói ( a kakas méretétől függően 4-6 személy részére):

 • 1 feldolgozott kakas
 • 6 ek Zsír
 • 2 Hagyma
 • 2 Paradicsom
 • 3 Paprika
 • 1 Erőspaprika
 • Bors
 • Pirospaprika

A Tanyasi kakas pörkölt Elkészítése:

 1. A kakast szépen megmossuk, feldolgozzuk.  Nekünk szerencsénk volt, egy gyönyörű kakast kaptunk, nagyon szépen előkészítve. Mivel a recept nagyon kevés alapanyagot tartalmaz, így a kakas minőségén áll vagy bukik az étel sikere. A mi kakasunk nagyon fiatal, „zsenge” volt. Ennek egyik nagy előnye, hogy jelentősen rövidül az elkészítési idő, és nem lesz rágós. Hátránya viszont, hogy a kakasra jellemző markáns íz és állag eléggé volt jelen az edényben.
 2. Ha ezekkel végeztünk, a hagymát, a paprikát, az erőspaprikát, és a paradicsomot megmossuk, felvágjuk, majd a cserépedénybe tesszük a kakassal együtt. A cserépedény használata különösen praktikus a kakasos receptek esetén, és jelentősen csökkenti az elkészítési időt, és nincs más dolgunk csak belepakolni a hozzávalókat. Imádom…
 3. Ezek után már csak annyi van hátra, hogy egy evőkanál segítségével zsírt rakunk a cserépedénybe, majd ízlés szerint sózunk, borsozunk, pirospaprikázunk. Szükség esetén pici vizet öntünk rá. Előmelegített sütőben, 180 fokon másfél óráig sütöttük. Ez az idő természetesen változó a kakas korának megfelelően.
 4. Hagyományosan túróscsúszával, hasogatott tésztával illetve kapros-juhtúrós derelyével tálaljuk, de egyszerű bodaggal is kitűnő. ( Ezekről kicsit később szólunk még.)

tanyasi kakas pörkölt

Jó étvágyat!

forrás: romanigastro.blog.hu

Print Friendly, PDF & Email

Kommentek

Kapcsolódó cikkek

EZT OLVASTAD MÁR?
Bárány tekercsek paradicsom szószaban,
Bárány tekercsek paradicsom szószaban, recept

  Ha rajtam múlik egész évben bárányt eszünk, de így...

Close