Sztarpacska, recept

Sztarpacska, recept

Szinte minden vendéglő étlapján szerepel, és több változata is van, a mi kedvencünk a juhtúrós galuska, szlovákul “bryndzové halusky”. Fogyasztható főételként, vagy akár köretként is.
A sztrapacska (szlovákul kapustové halušky, strapačky s kapustou vagy strapačky) szlovák eredetű tésztaétel – egyszerű, finom és laktató. A tésztája (halušky) leginkább a nokedlihez hasonlít, különbség azonban, hogy reszelt nyersburgonyát is tartalmaz. A „galuskára” savanyú káposztát és húst téve készítik el a sztrapacskát. A strapatý szó jelentése kócos, borzas, mivel a reszelt nyers krumpli borzassá teszi a galuskát. A mai szlovák nyelvhasználatban már csak a káposztás sztrapacskát nevezik “borzaskának”: (kápustové) strapačky. A Nyírségben csírásgaluska néven is ismerik, de használatos még a nyögő, nyögvenyelő kifejezés is.
Annyiban tér el a hagyományos magyar nokedlitől, hogy a sztrapacska tésztája nyers reszelt krumpli hozzáadásával készül. Viszonylag egyszerűen és gyorsan elkészíthető.

Kínálhatod pörköltek mellé, de önmagában tejföllel, juhtúróval, pirított szalonnával is mesés!

A Sztarpacska Hozzávalói

  • 50 dkg burgonya,
  • kb. 30-35 dkg liszt,
  • 1 tojás,
  • 3 dkg zsír,
  • 1 dkg só,
  • 10 dkg füstölt szalonna,
  • 20 dkg juhtúró

sztrapacska recept

A Sztarpacska Elkészítése

  1. A füstölt szalonnát apró kockára vágjuk, állandó keveréssel rózsaszínűre sütjük, a töpörtyűt kiszedjük és egy kis tálon melegen tartjuk.

  2. A 3 dkg zsírt megolvasztjuk.

  3. A burgonyát nyersen egy tálba reszeljük.

  4. Gyorsan leszórjuk egy kis liszttel, hozzáadjuk a tojást, olvasztott zsírt, megsózzuk. Annyi lisztet keverünk hozzá, hogy kissé keményebb legyen mint a galuska tésztája.

  5. Forrásban levő sós vízbe szaggatjuk, és 8-10 percig főzzük.

  6. Ekkor szűrőkanállal kiszedjük, jól lecsurgatjuk, belekeverjük a füstölt szalonna megforrósított zsírjába, rászórjuk a jó zsíros, csípős juhtúrót.

  7. Forró tálra tálaljuk, ráöntjük a füstölt szalonna töpörtyűjét.

Forrás: ketkes.com

Print Friendly, PDF & Email

Kommentek

Kapcsolódó cikkek

Kérjük iratkozz fel Youtube csatornánkra is!

Köszönjük!

EZT OLVASTAD MÁR?
Filléres rántott burgonyafasírt
Filléres rántott burgonyafasírt! Mindig nagy sikere van!, recept

  Valami olcsót és finomat akartam készíteni, hát ez lett belőle! :)) A Filléres rántott burgonyafasírt Hozzávalói: 1 kg burgonya...

Close