Sztarpacska, recept

Sztarpacska, recept

Szinte minden vendéglő étlapján szerepel, és több változata is van, a mi kedvencünk a juhtúrós galuska, szlovákul “bryndzové halusky”. Fogyasztható főételként, vagy akár köretként is.
A sztrapacska (szlovákul kapustové halušky, strapačky s kapustou vagy strapačky) szlovák eredetű tésztaétel – egyszerű, finom és laktató. A tésztája (halušky) leginkább a nokedlihez hasonlít, különbség azonban, hogy reszelt nyersburgonyát is tartalmaz. A „galuskára” savanyú káposztát és húst téve készítik el a sztrapacskát. A strapatý szó jelentése kócos, borzas, mivel a reszelt nyers krumpli borzassá teszi a galuskát. A mai szlovák nyelvhasználatban már csak a káposztás sztrapacskát nevezik “borzaskának”: (kápustové) strapačky. A Nyírségben csírásgaluska néven is ismerik, de használatos még a nyögő, nyögvenyelő kifejezés is.
Annyiban tér el a hagyományos magyar nokedlitől, hogy a sztrapacska tésztája nyers reszelt krumpli hozzáadásával készül. Viszonylag egyszerűen és gyorsan elkészíthető.

Kínálhatod pörköltek mellé, de önmagában tejföllel, juhtúróval, pirított szalonnával is mesés!

A Sztarpacska Hozzávalói

  • 50 dkg burgonya,
  • kb. 30-35 dkg liszt,
  • 1 tojás,
  • 3 dkg zsír,
  • 1 dkg só,
  • 10 dkg füstölt szalonna,
  • 20 dkg juhtúró

sztrapacska recept

A Sztarpacska Elkészítése

  1. A füstölt szalonnát apró kockára vágjuk, állandó keveréssel rózsaszínűre sütjük, a töpörtyűt kiszedjük és egy kis tálon melegen tartjuk.

  2. A 3 dkg zsírt megolvasztjuk.

  3. A burgonyát nyersen egy tálba reszeljük.

  4. Gyorsan leszórjuk egy kis liszttel, hozzáadjuk a tojást, olvasztott zsírt, megsózzuk. Annyi lisztet keverünk hozzá, hogy kissé keményebb legyen mint a galuska tésztája.

  5. Forrásban levő sós vízbe szaggatjuk, és 8-10 percig főzzük.

  6. Ekkor szűrőkanállal kiszedjük, jól lecsurgatjuk, belekeverjük a füstölt szalonna megforrósított zsírjába, rászórjuk a jó zsíros, csípős juhtúrót.

  7. Forró tálra tálaljuk, ráöntjük a füstölt szalonna töpörtyűjét.

Forrás: ketkes.com

Print Friendly, PDF & Email

Kommentek

Kapcsolódó cikkek

EZT OLVASTAD MÁR?
Filléres rántott burgonyafasírt
Filléres rántott burgonyafasírt! Mindig nagy sikere van!, recept

  Valami olcsót és finomat akartam készíteni, hát ez lett...

Close