Szilvás tart tatin, recept

Szilvás tart tatin, recept

 

A legenda szerint a Tatin nővérek találmánya, akik Lamotte-Beuvronban vezettek fogadót a XIX. század végén. Mikor egy szép, de különösen stresszes napon kicsit a tűzön felejtették az almakompótot, az utolsó pillanatban úgy mentették meg, hogy tésztát terítettek rá, rásütöttek, kiborították. Így keletkezett volna a fordított avagy talpra állított almatorta. Ugyanilyen valószínű az a történet is, hogy Sologne térségben ez a készítmény örök időktől kezdve létezett mint közismert népi specialitás – egyszerűségében ugyanis annyira zseniális, hogy a nép nem bírta nem kitalálni.

Szilvás tart tatin
Szerintem azért lett szilva a földön, hogy kárpótoljon minket a ködös reggelekért, a nedves páráért, és rövidebb nappalokért. Annyi recept változat kering az éterben, mint égen a csillag, de szilvához ez a legtökéletesebb. Ez a recept egy réteges, vajas ropogós tészta, ami még akkor is megtartja a felsorol tulajdonságait, amikor a lé egy részét magába szívta. Fantasztikusan finom. Szaftos, illatos, zamatos, puha és ropogós is, kívánni sem lehetne többet.

Almához valamiért jobban szeretem a puhább, nedvszívóbb tésztát így aztán annak függvényében váltogatom,a receptet, hogy szilvával, vagy almával készül. A ropogós tésztán kívül még valamit nagyon szeretek ha a szilváról van szó. Ez pedig a nagyon sötét, karamelles ízű nádcukor. Hogy ezt minél jobban érezzem, ilyenkor nem is használok semmilyen klasszikus fűszert, amit általánosságban szoktunk. (fahéj, vanília, szegfűszeg, vagy akár rozmaring)

Ahhoz, hogy valóban réteges, pelyhes legyen a tészta, nagyon fontos a jeges víz, és a hideg alapanyagok használata. Kísérletezőknek és szkeptikusoknak ajánlom egyszer szigorúan betartva a hideg jeges hömérsékleteket , egy másik alkalommal lazán kezelve ugyanezt a kritériumot, döbbenetes különbség lesz a kettő között.

Szilvás tart tatin

A Szilvás tart tatin Hozzávalói a tésztához:

  • 110g vaj kockára vágva
  • 1 ek cukor
  • 200g liszt
  • 1/2 citrom reszelt héja
  • 3-6 ek jeges víz
  • 700g japán szilva
  • 100g vaj
  • ½ citrom leve
  • 80-120g nádcukor

A Szilvás tart tatin elkészítése

  1. A tészta hozzávalóit fél órára mélyhűtőbe tesszük, majd egy késes mixerben a víz kivételével morzsásra keverjük. Hozzáadjuk a vizet, és a kész tésztát visszatesszük a hűtőbe, amíg elkészül a szilva.
  2. A vajat egy torta/piteformába felolvasztom, és beleteszem a cukrot. Rárakom a felezett szilvákat, és meglocsolom a citrommal. Tűzön, vagy sütőben megkaramellizáljuk a cukrot, a benne lévő szilvával.
  3. Kivesszük a tésztát, és akkora átmérőjűre nyújtjuk, mint a tortaformánk, majd rárakjuk a gyümölcsre ,(óvatosak kicsit megszurkálhatják villával,) a széleit lenyomkodjuk és berakjuk a 190C-ra előmelegített sütőbe.
  4. Süssük szép aranyszínűre, ez kb 30 perc. Vegyük ki a sütőből, és hagyjuk kb 25 percet állni, majd fordítsuk ki egy tálra, vagy tányérra.

Szilvás tart tatin

forrás: kajapiazongora

Print Friendly, PDF & Email

Kommentek

Kapcsolódó cikkek

EZT OLVASTAD MÁR?
Könnyű Áfonyás sajtos édes kalács
Könnyű Áfonyás sajtos édes kalács, recept

  A te nagymamádat is boszorkánnyá minősítették volna akkoriban ezért...

Close