Spagetti à la bolognaise, recept

Spagetti à la bolognaise, recept

Story Highlights

  • Olaszországban tésztát főzni szenvedély, náluk jobban a módját nem is adja meg senki. Egyes éttermekben éppen ezért a vendég maga főzi meg a tésztáját, ahogyan Pető Gyula írja.
  • Az olasz konyhában a túlfőtt, vízízű pasta a selejt kategóriába sorolandó, hiszen ők a tésztát nem főzik meg teljesen. Akkor jó, ha a belsején egy leheletnyi réteg roppanós marad. Ez nem azt jelenti, hogy a tészta ropogni fog, hanem azt, hogy az állománya nem veszít a rugalmasságából, kvázi könnyedén be tudjuk szippantani, ahogyan a filmekben szokták Természetesen mindig csak frissen főzik, úgy tálalják, és nem zsiradékban, olajban forgatják meg, hanem a forró tészta tetejére vajdarabkákat morzsolnak.
  • Tehát egy igazi spagettit művészi fokon is tehetünk az asztalra, ha szívvel készítjük és odafigyeléssel. Meg fogunk lepődni, hogy némi vaj a tésztán például mennyit jelent Választékos könnyedség, ez az olasz konyha!

A Spagetti à la bolognaise Hozzávalók a raguhoz:

– fél kg darált hús (én sertéslapockát használtam)
– 3 evőkanál olíva olaj (étolaj is lehet)
– 1 fej vöröshagyma
– 10 dkg bacon szalonna
– 1 közepes sárgarépa (+ 1 fehérrépa is mehet bele)
– 1 teáskanál só
– fél mokkáskanál őrölt fekete bors
– 2 teáskanál oregánó
– 1 teáskanál kakukkfű
– 2 evőkanál kristálycukor
– fél liter 100%-os paradicsomSŰRÍTMÉNY (nem lé!)

+ fél kg spagettitészta
+ teáskanál só a főzővízbe
+ 5 dkg vaj
+ 10-20 dkg reszelt sajt (esetleg parmezán)

Spagetti à la bolognaise

A Spagetti à la bolognaise Elkészítése:

1. A hagymát, a sárgarépát és a bacont összedaráljuk. Én késes aprítóval szoktam, mert a lányok jobban szeretik, ha nem darabos, de lehet apróra vágni is természetesen!
2. Ezeket felhevített olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a darált húst, amit puhára főzünk. Közben hozzákeverjük a fűszereket.
3. Ezután még forraljuk egy pár percet a paradicsommal és a cukorral, majd ízlés szerint után fűszerezzük.
4. A frissen kifőzött, alaposan lecsepegtetett, forró spagetti tésztára morzsoljuk/daraboljuk a vajat, és rögtön tálaljuk a raguval és reszelt sajttal!

Forrás: rupanerkonyha.cafeblog.hu

Print Friendly, PDF & Email

Kommentek

Kapcsolódó cikkek

EZT OLVASTAD MÁR?
Brokkolis sertés flekken – Zablisztes Besamellel, recept

Ha egy könnyű ebédre vágysz, de ezért szeretnéd, hogy tartalmas...

Close