Soha többet nem hízol vissza: így szedi le rólad az összes testzsírt ez az 5 napos étrend

Soha többet nem hízol vissza: így szedi le rólad az összes testzsírt ez az 5 napos étrend

 

Mutatjuk, mire kell nagyon odafigyelned a menüben.

A rostok fogyasztása nemcsak a diéta során kiemelkedő jelentőségű, de az egészség megtartásának érdekében is. Ez a fontos tápanyag ugyanis nélkülözhetetlen a bélrendszer normális működéséhez, sőt, az érrendszeri problémák és a cukorbetegség megelőzésében is segít. Mutatjuk, hogyan diétázhatsz rostokkal!
Az ajánlott napi rostbevitel körülbelül 28 gramm lenne, ám nőknél egy kicsivel kevesebb, férfiaknál általában némiképpen több a megfelelő mennyiség. Ezt azonban nem egyszerű folyamatosan számon tartani, így érdemes kipróbálni ezt az ötnapos étrendtervet, melyben a fogyáshoz szükséges kalóriák és a rostok is megfelelően ki vannak számolva.

Így diétázz rostokkal
Ha magas rosttartalmú ételeket szeretnél fogyasztani, akkor ideje minél több zöldséget, gyümölcsöt, magvakat, dióféléket, teljes kiőrlésű termékeket és hüvelyeseket enned, ezek ugyanis bővelkednek rostokban. A legmagasabb mennyiségeket a málna, a brokkoli, a zabpehely, a zellerszár, a fekete bab és a chiamag tartalmazza.

Ezeknek az ételeknek az összességéből, ha megteremted a naponta szükséges rostmennyiséget, akkor az nemcsak egészségesebb bélműködéssel jár majd, de a kalóriákat korlátozva fogyni is fogsz. Ezt a rostok nagyban megkönnyítik, ugyanis a bevitt folyadékkal, vízzel keveredve megdagadnak, így csökkentik az éhségérzetet, sőt, az emésztésük is hosszú időt vesz igénybe.
Rostban gazdag étrend
Nagyon fontos, hogy a kúra ideje alatt odafigyelj a vízbevitelre, és legalább három litert igyál. Ha valamilyen ételt mással helyettesítesz, akkor tájékozódj annak kalória- és rosttartalmáról, hogy a nap végén megfelelő mennyiséget kapj. A kúra ideje öt nap, de az étrend tovább is tartható, ilyenkor nagyjából heti egy kiló súlyvesztésre számíthatsz. Amennyiben a diéta befejeztével is elfogyasztod a napi szükséges 28 gramm rostot, könnyen tartani fogod a kalóriákkal is a mértéket, így nem fogsz visszahízni.

1. nap – 29 gramm rost, 1170 kalória

Reggeli: rántotta két nagy tojásból, 100 gramm vesebabbal, kevés olívaolajjal, reszelt sajttal és sóval, borssal – 4 gramm rost, 230 kalória.
Tízórai: két narancs – 6 gramm rost, 120 kalória.
Ebéd: egy szelet teljes kiőrlésű kenyér, 100 gramm párolt pulykamell, egy fél paradicsom, egy szelet sajt, 50 gramm uborka, desszertként egy alma – 5 gramm rost, 300 kalória.
Uzsonna: egy közepes körte – 6 gramm rost, 100 kalória.
Vacsora: egy teljes kiőrlésű bagett pirítva, fokhagymával megdörzsölve, ráfektetve egy szeletelt avokádó, citromlével, sóval, borssal megszórva – 8 gramm rost, 420 kalória.

Soha többet nem hízol vissza: így szedi le rólad az összes testzsírt ez az 5 napos étrend

2. nap – 32 gramm rost, 1185 kalória

Reggeli: 100 gramm zabpehely 200 milliliter tejben kásává főzve, 100 gramm fagyasztott bogyós gyümölccsel a tetején – 7 gramm rost, 265 kalória.
Tízórai: tíz darab sózatlan mandula – 1 gramm rost, 70 kalória.
Ebéd: 200 gramm vegyes, leveles zöldség, 100 gramm vörös bab, egy fél zöldpaprika, másfél paradicsom, egy negyed avokádó, egy evőkanál reszelt sajt – 12 gramm rost, 300 kalória.
Uzsonna: egy közepes narancs – 3 gramm rost, 60 kalória.
Vacsora: 150 gramm teljes kiőrlésű tészta, mártásként 100 gramm párolt brokkoli, 150 milliliter zsírszegény tejszín, egy evőkanál zabliszt sóval, borssal ízesítve – 9 gramm rost, 490 kalória.

3. nap – 33,5 gramm rost, 1235 kalória

Reggeli: turmix két evőkanál beáztatott chiamagból, 100 gramm vegyes bogyós gyümölcsből, egy banánból és 100 milliliter zsírszegény tejből – 11,5 gramm rost, 310 kalória.
Tízórai: fél zöldpaprika, két teáskanál humusz – 3 gramm rost, 65 kalória.
Ebéd: egy pirított, teljes kiőrlésű bagett, 30 gramm zsírszegény sajt, négy szárított füge, egy teáskanál méz, 300 gramm vegyes zöldsaláta citromlével és egy kevés olívaolajjal – 6 gramm rost, 340 kalória.
Uzsonna: egy közepes alma – 4 gramm rost, 80 kalória.
Vacsora: 150 gramm olívaolajon sült hal – lehetőleg lazac – sózva, borsozva, köretként 200 gramm pirított kelbimbó vagy brokkoli, 150 gramm quinoa – 9 gramm rost, 440 kalória.

4. nap – 32 gramm rost, 1225 kalória

Reggeli: turmix 50 gramm bogyós gyümölcs, egy kis pohár zsírszegény natúr joghurt, két teáskanál lenmag, 100 gramm spenótlevél és két teáskanál mandula felhasználásával – 6 gramm rost, 300 kalória.
Tízórai: fél zöldpaprika, két teáskanál humusz – 3 gramm rost, 65 kalória.
Ebéd: chilis bab 100 gramm pulykamellből, 100 gramm vesebabból, hagymából és paradicsomsűrítményből, chilivel, köménnyel, paprikával, citromlével, bazsalikommal fűszerezve, 150 gramm bulgurral vagy quinoával tálalva – 9 gramm rost, 340 kalória.
Uzsonna: egy közepes körte – 6 gramm rost, 100 kalória.
Vacsora: egy teljes kiőrlésű bagett, fél paradicsom, negyed vörös hagyma, 100 gramm mozarella sajt, bazsalikommal fűszerezve, és 300 gramm vegyes zöldsaláta olívaolajjal és balzsamecettel – 8 gramm rost, 420 kalória

5. nap – 30 gramm rost, 1200 kalória

Reggeli: 200 milliliter zsírszegény tejben főtt 100 gramm száraz barna rizs, fahéjjal és 100 gramm fagyasztott bogyós gyümölccsel – 8 gramm rost, 280 kalória.
Tízórai: két közepes sárgarépa, két teáskanál humusz – 5 gramm rost, 100 kalória.
Ebéd: saláta 300 gramm leveles zöldségből, 100 gramm szárított fügéből, 50 gramm sós sajtból és tíz szem mandulából, öntetként két teáskanál olívaolajat keverj el egy teáskanál mézzel és ugyanennyi balzsamecettel, végül sózd, borsozd az ételt – 7 gramm rost, 340 kalória.
Uzsonna: egy nagyobb szilva – 1 gramm rost, 30 kalória.
Vacsora: 100 gramm csirkemell köménnyel, paprikával, sóval, borssal, fokhagymával és sóval fűszerezve, pirítva, 150 gramm quinoával, valamint 100 gramm bab, egy fél avokádó, 30 gramm sajt és 100 gramm spenót felhasználásával készült salátával – 9 gramm rost, 450 kalória.

Forrás: femina

Print Friendly, PDF & Email

Kommentek

Kapcsolódó cikkek

EZT OLVASTAD MÁR?
Savanyú káposztával göngyölt hús
Savanyú káposztával göngyölt hús, recept

A savanyú káposztát nemcsak köretként használhatjuk a főételekben, hanem töltelékként...

Close